Raspisan konkurs za dodelu bespovratnih sredstava zadrugama

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić posetio je juče Leskovac, gde je rukovodstvu tog grada i Jablaničkog okruga predstavio detalje konkursa za dodelu bespovratnih sredstava zadrugama.

Foto: pixabay

Konkurs je raspisan juče i traje do 15. avgusta za novoformirane i stare zadruge, i do 1. septembra za složene zadruge, pri čemu su iznosi koji se dodeljuju i ove godine nepromenjeni i kreću se do 7,5 miliona dinara za novoformirane, do 15 miliona dinara za stare zadruge i do 60 miliona dinara za složene zadruge.

Novac se već treću godinu dodeljuje u okviru Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije, a ove godine je za finansijske podsticaje za osnivanje novih i investicione projekte postojećih zadruga, opredeljeno 667 miliona dinara.

Krkobabić je na sastanku podsetio na to da je nedavno formiran Nacionalni tim za preporod sela Srbije.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović izrazio je uverenje da su zadruge preduslov opstanka seoskih sredina, jer direktno utiču na bolji kvalitet života na selu i na smanjenje migracija seoskog stanovništva u gradove.

Krkobabić je potom posetio voćarsku zadrugu „Gradac voće“ u Gradašnici kod Leskovca, koja ima 11 zadrugara i 20 kooperanata, a koji zajedno obrađuju zasade pod višnjom, kupinom, malinom, jagodom i šljivom.

Toj novoj zadruzi, bespovratno je prošle godine dodeljeno sedam miliona dinara za nabavku opreme za hladnjaču (izolacioni paneli, hladioničarska vrata, rashladni sistem za lager komoru, rashladni sistem za tunel za zamrzavanje) i opreme za sortiranje (vibro tresač, prebirni sto, ram palete), a projekat je uspešno i u roku realizovan.

Milena Mitić, koja je na čelu zadruge istakla je da je tom investicijom obezbeđena finansijska sigurnost stanovnicima tog i okolnih sela.

„Sada znamo da imamo nešto za bolje sutra i parče sigurnog hleba“, izjavila je dvadesetosmogodišnja direktorka zadruge.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti