U Podgorici održan okrugli sto o posledicama klimatskih promena

Pomoćnica direktora JP Nacionalni parkovi Crne Gore Nela Vešović Dubak učestvovala je na okruglom stolu posvećenom klimatskim promenama u zaštićenim područjima koji su organizovali Parkovi Dinarida-mreža zaštićenih područja Dinarida, u EU Info centru u Podgorici.

Foto: JP Nacionalni parkovi Crne Gore

U svom izlaganju, između ostalog, istakla je da klimatske promene predstavljaju izazov za nacionalne parkove i njihove jedinstvene prirodne vrednosti, kao i da će JP Nacionalni parkovi Crne Gore, u narednom periodu, izvršiti procenu ranjivosti na klimatske promene osetljivih i ugroženih ekosistema, staništa vrsta i populacija, utvrditi potrebne indikatore, te definisati potrebe za opremom i prioritete za dugoročno praćenje uticaja klimatskih promena na biodiverzitet svakog nacionalnog parka.

Kada je u pitanju promena klime, navela je ona, adaptacija je promenljiva koja nije beskonačna, i upravo zbog toga, brojne vrste, ne mogu da se adaptiraju aktuelnim klimatskim promenama.

Pozivajući se na najnoviji izveštaj UN o klimatskim promenama u čijoj izradi je učestvovalo preko devedeset naučnika sveta, izdvojila je da se jednim od njegovih glavnih zaključaka ukazuje da će globalna temperatura porasti za 1,5 stepena Celzijusa u skorijoj budućnosti, ukoliko se nastavi sa dosadašnjom praksom i klasičnim načinima eksplotacije prirodnih resursa.

Isto tako, shodno izveštaju UN eksperata, očekuje se da zemlje u razvoju pretrpe najmanje 75 odsto troškova klimatskih promjena, uprkos činjenici da siromašnija polovina svetske ekonomije proizvodi samo 10 odsto emisije gasova staklene bašte.

Takođe, je ukazala da su na mapi Evrope, najranjivija područja Mediteran, područje Južne i Severozapadne Evrope, Arktička i Alpska oblas, kao i da je u tom prostoru i Crna Gora sa svojim zaštićenim područjima i ne znamo još koliko staništa Natura 2000.

„Uzimajući u obzir da je klima veoma moćan faktor u nastanku i nestanku diverziteta, te postavljajući pitanje o ulozi Nacionalnih parkova kao zaštićenih prirodnih vrednosti u ublažavanju negativnih uticaja klimatskih promena na toj mapi. Već ove godine razmišljamo kako da dizajniramo naš budući petogodišnji Plan upravljanja za Nacionalne parkove Crne Gore. Ono što nas očekuje, zaključila je Dubak, jeste da JP Nacionalni parkovi Crne Gore naprave potpuno nov koncept koji se odnosi na strategije u skladu sa vremenskim vektorom i koji će kreirati neke nove upravljačke alate u našim novim Planovima upravljanja‟.

Na okruglom stolu, u EU Info centru učestvovali su i direktor Direktorata za klimatske promene i mediteranske poslove Ešef Husić koji je kazao da je Crna Gora prva zemlja u regionu koja je pripremila jedna integralni dokument,

Predlog zakona o zaštiti od negativnog uticaja klimatskih promena, koji će obavezati institucije koje se bave ili dotiču pitanja klime i klimatskih promena da zajednički, sinergijom usmeravaju aktivnosti za smanjenje promena.

Direktor Parkova Dinarida Zoran Mrdak kazao je da se mora naći rešenje na koji način zaštićena područja Crne Gore treba da odgovore na izazove klimatskih promena, kao i da se klimatskim promenama ne bave samo prirodnjaci, već se danas svi slojevi društva bave ovim problemima.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti