UNDP će raditi na pripremi crnogorskog Nacionalnog plana adaptacije na klimatske promene

Ministarka nauke Crne Gore, dr Sanja Damjanović, sastala se juče sa stalnom predstavnicom UNDP-a gospođom Danielom Gašparikovom.

Foto: Ministarstvo nauke Crne Gore

Ovo je prvi susret ministarke i nedavno postavljene stalne predstavnice UNDP-a na kojem je ministarka predočila aktivnosti Ministarstva nauke i izazila želju za snažnom saradnjom sa UNDP-om, njihovom ekspertizom i vezom koju ova organizacija ima sa UN sistemom, EU i drugim međunarodnim organizacijama.

Takođe je iskoristila priliku da podsjeti na veliki potencijal ovog regiona koji je u prošlosti imao zavidan ugled u nauci i tehnologiji, tako da postoji osnov za njegovo vraćanje, putem projekata kao što je SEEIIST.

Gospođa Gašparikova se zahvalila ministarki Damjanović na izdvojenom vremenu i čestitala na postizanju kritičnog momenta u inicijativi SEEIIST (potpisivanje Memoranduma) i ostalim jedinstvenim i sofisticiranim oblastima koje dolaze od strane Ministarstva a koje pokazuju i potvrđuju potencijal Crne Gore, naročito kroz već usvojenu Strategiju pametne specijalizacije.

Obavestila je da će novi nacionani Izveštaj o razvoju po meri čoveka, koji je posvećen digitalizaciji, UNDP predstaviti do kraja godine.

Takođe, UNDP će raditi na pripremi Nacionalnog plana adaptacije na klimatske promene, gde su posebno važni sektori vodoprivrede, turizma i poljoprivrede.

Ono što je posebno u fokusu UNDP-a je upravljanje prehrambenim otpadom i digitalizacija čitavog lanca proizvodnje hrane. Sve ove oblasti podudarne su sa S3 strategijom.

Ovom sastanku je prisustvovala i generalna direktorica Direktorata za inovacije i tehnološki razvoj, gospođa Branka Žižić koja je istakla polja na kojima bi se saradnja sa UNDP u narednom periodu mogla odvijati, povezana sa Programom podsticanja inovativnih startapova, koji je usvojen prošlog decembra.

Na kraju sastanka obe strane su zaključile da postoje puno dodirnih tačaka i da će se komunikacija i saradnja produbiti na operativnom planu.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti