Pušten u rad gasni interkonektor Bugarska-Grčka

Foto-ilustracija: Unsplash (Quinten de Graaf)

Gasni interkonektor između Bugarske i Grčke, dužine 182 kilometara, na koji će se povezati i Srbija koja gradi svoju deonicu od Niša do Dimitrovgrada i dalje do Sofije, pušten je u rad.

Radovi na izgradnji novog gasovoda između Bugarske i Grčke završeni su polovinom jula, a od sada počinju i prve komercijalne isporuke.

Otvaranju gasovoda prisustvovali su predsednik Aleksandar Vučić, predsednik Bugarske Rumen Radev, premijer Grčke Kirijakos Micotakis, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, premijer Rumunije Nikolae Čuka i predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski.

Predsednik Vučić čestitao je Bugarskoj i Grčkoj na dovršetku izgradnje interkonektora i dodao da je već počela izgradnja interkonektora između Srbije i Bugarske koja će biti završena u roku od godinu dana.

Gasovod će prenositi gas iz Azerbejdžana preko Trans-jadranskog gasovoda (TAP) i iz drugih izvora preko planiranog terminala za tečni prirodni gas u Aleksandrupolisu na severu Grčke.

Kapacitet gasovoda u ovom trenutku iznosi tri milijarde kubika gasa godišnje, sa izgledima za povećanje na pet milijardi.

Srbija je početkom godine, uz podršku EU, započela gradnju gasnog interkonektora sa Bugarskom Niš – Dimitrovgrad u dužini od 109 kilometara, a radovi bi trebalo da budu završeni do septembra 2023. godine.

Ovim gasovodom Srbija će se povezati na gasovod između Bugarske i Grčke, tačnije dobiće mogućnost snabdevanja gasom iz Azerbejdžana ili sa LNG terminala (za tečni prirodni gas) u Grčkoj.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti