Severni tok – delovanje sa predumišljajem?

Curenja na gasovodima “Severni tok 1” i “Severni tok 2” uticala su na pad pritiska u gasovodu “Severni tok”. Zvanično je saopšteno da su otkrivena curenja gasa na dva mesta, u Baltičkom moru na “Severnom toku 1” i na “Severnom toku 2” kod ostrva Bornholm.

Evropska unija smatra da je uzrok curenja na gasovodima najverovatnije sabotaža, sa čime se slažu i Poljska, Švedska, Danska i Rusija.

„Prema svim raspoloživim informacijama uzrok curenja je delovanje sa predumišljajem“, izjavio je u sredu šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj u ime 27 država članica i zapretio „robusnom i zajedničkom reakcijom“ na svaku namernu smetnju evropske energetske infrastrukture

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov kaže da je reč o “oštećenjima cevi”, a da se ne može isključiti da je do toga došlo usled sabotaže, prenose mediji. Kako je istakao, Moskva je veoma zabrinuta zbog trenutne situacije i zahteva istragu.

Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije, izjavila je da u pitanju sabotaža i najavila “najsnažniji mogući odgovor” ukoliko bude napadnuta evropska energetska infrastruktura.

Ni Nemačka ne isključuje mogućnost sabotaže na gasovodima, i sve zemlje traže detaljnu istragu. U Ministarstvu privrede i Agenciji za mreže u Berlinu rekli su da nema posledica po sigurnost snabdevanja u Nemačkoj.

Dok se čekaju rezultati istrage i planira sanacija gasovoda, aktivisti i ekolozi upozoravaju na različite opasnosti po morski svet

“Postoji opasnost gušenja životinja, posebno onih koje ne mogu brzo da pobegnu. Na površini vode je povećana opasnost od eksplozije, što je pre svega opasnost za brodove“, rekla je Nađa Cibart, a prenosi agencija dpa.

Šef danske Agencije za energetiku, Kristofer Bocau, istakao je da bi curenje gasovoda koji pumpa ogromne količine prirodnog gasa po dnu Baltičkog mora moglo da emituje zagađenje jednako trećini ukupne godišnje emisije GHG u Danskoj.

Gasovod “Severni tok” je jedini koji sprovodi gas od Rusije od Evrope. “Severni tok 1” od 2011. godine isporučivao je gas direktno iz Rusije u Nemačku, međutim od kraja avgusta nije u funkciji jer nije ponovo pokrenut nakon redovnog remonta.

“Severni tok 2” paralelno se prostire sa “Severnim tokom 1” i izgrađen je 2021. godine, napunjen je gasom, ali nikada nije pušten u rad. 

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti