Izgradnja gasovoda i štednja energije ključni za energetsku stabilnost

Foto-ilustracija: Unsplash (Ethan Hoover)

Izgradnja gasne interkonekcije Niš-Dimitrovgrad jedan od najvažnijih projekata koji će Srbiji dodatno obezbediti gasnu stabilnost. Lokalne samouprave i javna preduzeća treba da budu primer i prvi počnu sa smanjenjem potrošnje električne i toplotne energije, istakla je Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike.

“Za nas je gasovod jedan od najvažnijih projekata koji smo započeli i koji će septembra naredne godine biti završen, a već u oktobru očekujemo da njim protiče gas iz drugih izvora, najverovatnije iz Azerbejdžana, i o tome već pregovaramo, kao što razgovaramo o izgradnji interkonekcija sa svim državama u regionu. Imali smo samo jedan dotok gasa preko Ukrajine, a posle toga smo napravili drugu rutu – Balkanski tok, i sada imamo dva pravca”, navela je ministarka.

Ona je rekla da je upravo Ministarstvo na čijem je čelu pokrenulo nacionalni program povećanja energetske efikasnosti, u kome učestvuju država, više od 150 gradova i opština i domaćinstva, koja imaju subvencije do 50 odsto investicije za zamenu stolarije i za postavljanje solarnih panela.

“Upravo je ovo Ministarstvo rudarstva i energetike donošenjem novog zakonodavnog okvira stvorilo uslove i za unapređenje energetske efikasnosti i za korišćenje OIE, a dodela subvencija i za zamenu stolarije i za postavljanje solarnih panela je moguće samo kroz javne pozive.“, rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka je apelovala da sve opštine i gradovi, javna preduzeća i drugi u Srbiji što pre počnu sa štednjom električne energije.

“Javna preduzeća i državna uprava će do 15. septembra dostaviti planove o uštedi 15 odsto energije. Preporuke koje smo dali za domaćinstva su veoma važne zato što ona čine najveći procenat u ukupnoj potrošnji”, istakla je ona. 

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti