Prvi Simensov tramvaj iz Kragujevca krenuo ka Nemačkoj

Foto-ilustracija: Pixabay

Prvi tramvaj proizveden u fabrici „Simens Mobiliti“ u Kragujevcu, dugačak 37 metara, uskoro će prevoziti putnike nemačkog grada Bremena. I ostalih 46 naručenih tramvaja biće proizvedeno u Kragujevcu.

Fabrika je u protekle dve godine prošla proces transformacije od proizvođača komponenti do proizvodnje kompletnih tramvaja.

Montaža „Avenio“ tramvaja je u farici „Simens“ počela u proleće 2020. godine, za samo nekoliko meseci iz proizvodnje je izašao prvi. Proizvodnja ostalih poručenih 46 tramvaja se nastavlja.

„Avenio  tramvaji zasnovani su na modularnom pristupu proverenih sistema i komponenti koji omogućavaju prilagođavanje potrebama kupaca, što za projekat ‘Avenio Bremen’ podrazumeva: dužinu vozila od 36,9 metara, širinu vozila od 2,65 metara, maksimalnu brzinu od 70 kilometara na sat i kapacitet za smeštaj 250 putnika“, navodi Aleksa Mančić, rukovodilac proizvodnje „Avenio“ tramvaja u firmi „Simens Mobiliti“.

Osnovna delatnost ove kompanije su proizvodnja šinskih vozila i komponenti, kao i inženjering, a zahvaljujući stručnosti pedeset inženjera od sada i kompletnih tramvaja.

„Prošli smo kroz izuzetno težak proces koji je zahtevao proširenje svih naših kapaciteta, udvostručen je broj radnika, svi inženjeri i tehničari morali su da prođu kroz sve neophodne obuke, kako bi ostvarili ovaj uspeh. Ovaj tramvaj je svetski proizvod visokog kvaliteta proizveden u Srbiji, u Kragujevcu, to dosta govori o ovoj zemlji“, ističe Eberhard Lange, direktor fabrike „Simens Mobiliti“ u Kragujevcu.

Tramvaj je prošao sve inspekcijske kontrole i utovaren je u kamion dužine 57 metara, spreman da krene prema nemačkoj granici.

„Simens“ ima ugovorene projekte sa još četiri grada u Nemačkoj za oko 230 visokopodnih „Avenio“ tramvaja koji će takođe izaći iz proizvodnje u rekordnom roku.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti