Tramvaji iz Srbije će jezditi šinama nemačkog grada Bremena

Generalni direktor kompanije Simens u Srbiji Udo Ajhlinger je najavio da će se od sledeće godine u dva fabrička pogona u Kragujevcu proizvoditi tramvaji. Prvi kupac je već poznat – nemački grad Bremen.

Foto-ilustracija: Pixabay

Ajhlinger je u intervjuu za Televiziju Kragujevac kazao da se završetak izgradnje proizvodnih hala očekuje u naredne dve nedelje i da će potom otpočeti obuka zaposlenih. Za proizvodnju Simensovog tramvaja Avenio su neophodni kvalifikovani radnici, a pre svega inženjeri, objasnio je.

Milanović Inženjering, koji je kupljen od strane Simensa, već ima iskustva u proizvodnji delova za šinsku industriju. Obe kompanije su kao svoje prioritete označile ulaganje u omladinu i savremenu tehnologiju pa je stoga i osnovan posebni obrazovni centar MIND park. Zahtevnu obuku je do sada već prošlo 60 ljudi.

„Mislim da se čitava slika radnog angažovanja novih generacija drastično promenila. Danas zapošljavamo potpuno drugačije naraštaje nego pre npr. dvadeset godina. Smatram da je okruženje ovde u Kragujevcu posebno dobro da se temeljno započne i nastavi napredovanje u inženjerskoj industriji. Imamo sjajne inženjere, dobru saradnju sa univerzitetima i veoma blisku vezu sa fakultetima, pa ako ste željni da započnete karijeru, ovo je najbolje mesto na kome možete biti“, istakao je Ajhlinger.

Upravo ime kompanije Simens stoji zapisano u istoriji kao ime kompanije koja je predstavila prvu električu lokomotivu 1879. godine što znači da su njene veštine potkovane znanjem prikupljenim kroz 140 godina.

Ukoliko zanemarimo kretanje za koje upotrebljavamo sopstvenu energiju poput vožnje bicikla i hodanja, tramvaji su, prema proračunima Dejvida Banistera, najviše energetski efikasno prevozno sredstvo.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti