Od Subotice do mađarskih gradova uskoro i tramvajem?

Foto-ilustracija: Pixabay

U nastojanjima da pogranični grad Segedin učini centrom regiona Južni Alfeld, mađarska vlada planira izgradnju mreže regionalnog tramvajskog voza (tram-train). U središtu bi naravno bio Segedin, a investicija bi izašla iz okvira teritorije Mađarske i obuhvatala bi i Suboticu.

Cilj uspostavljanja saobraćajnica tzv. tramvajskog voza je, prema rečima vladinog komesara za razvoj Fidesa Janoša Lazara za portal „Promenad“, da se zajednice u stagnaciji podignu na nivo snažnih gradova srednje veličine i da se njihovim stanovnicima ponudi način života zbog kog vredi da ostanu u zavičaju, a važan preduslov za to je upravo saobraćaj i olakšan dolazak do susednih gradova.

Lazar je naglasio i to da se električnim pogonom smanjuje emisija štetnih gasova.

Dugoročni plan Mađarske je uspostavljanje tzv. južne pruge koja bi spajala Debrecin, Bekeščabu, Segedin, Suboticu, Baju i Pečuj. Projekat bi trebalo da započne sledeće godine.

Komesar je najavio da se vagoni već proizvode i da bi trebalo da budu isporučeni ove godine, kako bi na jesen 2021. krenuo saobraćaj.

Tramvajski voz predstavlja sistem javnog prevoza u sklopu koga se tramvaji kreću gradskom tramvajskom mrežom do magistralnih železničkih linija koje dele sa vozovima.

Jelena Kozbašić

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti