Prvi licencirani Operator zatvorenog distributivnog sistema u Hrvatskoj

Foto-ilustracija: Unsplash (Taner Ardali)

Zakonom o tržištu električne energijeuvedena je nova energetska delatnost – Operator zatvorenog distributivnog sistema (OZDS), kojom će se uspostaviti transparentni odnosi među učesnicima u razmeni električne energije. Dobijanjem dozvole HELB je postao prvi licencirani OZDS u Republici Hrvatskoj i nudi kompletne usluge za sticanje statusa ZDS-a, izgradnje i uređenja elektrodistributivne mreže, priključenja i uspostavljanje obračunskih mernih mesta, upravljanja sistemom, isporuke električne energije, kao i očitavanja, obračuna i naplate potrošnje električne energije.

Zatvoreni distributivni sistem (ZDS) je svaki poslovni sistem koji distribuira električnu energiju unutar geografski ograničene industrijske ili trgovačke lokacije, odnosno gde postoji više od jednog korisnika koji se snabdeva električnom energijom preko zajedničkog obračunskog mernog mesta. Najčešći primeri takvih lokacija su proizvodno – industrijski kompleksi, transportno-logistički kompleksi, robni terminali, šoping centri, turistički objekti i sl.

U postojećim poslovnim sistemima koji imaju obeležja zatvorenih distributivnih sistema, korišćenje električne energije najčešće karakteriše nedovoljna transparentnost, zbog čega ne postoji mogućnost kontrole troškova električne energije. Sa druge strane, vlasnici poslovnih objekata i sistema uslugu isporuke električne energije, prema korisnicima, obavljaju sopstvenim resursima ili putem ugovornih kompanija. Tako osnivanjem ZDS-a vlasnici ostvaruju značajne benefite poput prihoda od koncesije OZDS-a, delegiranja odgovornosti za funkcionisanje ZDS-a, sigurnosti i pouzdanosti snabdevanja električnom energijom i fokus na temeljnu delatnost.

Takođe, korisnicima omogućava transparentno korišćenje usluge snabdevanja električnom energijom, ostvarenje ušteda u potrošnji, legalno priključenje na elektrodistributivnu mrežu, kao i sigurnost i pouzdanost u korišćenju električne energije. U odnosu na trenutno stanje, osim Vlasnika i Korisnika, uvodi se i Operator, kao licencirani pružalac usluge distribucije električne energije, ali i Regulator (HERA) i Nadzornik (Državni inspektorat) za nadzor i kontrolu tehničkog sistema kao i odnosa među pojedinim učesnicima. Takođe se uspostavljaju Obračunska merna mesta (OMM) na kojima se obavlja transparentna razmena električne energije.

Izvor: HELB

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti