Mali: Srbija dobitnik nagrade “Pionir u oblasti zelenog finansiranja u 2021.”

Foto: Ministarstvo finansija

Republika Srbije dobitnik je nagrade „Pionir u oblasti zelenog finansiranja u kategoriji država za 2021. godinu“ (Sovereign Green Market Pioneer in 2021), koju dodeljuje oganizacija Climate Bond Initiative, a ta nagrada je veoma značajna za nas jer nas svrstava u ekološki odgovorne države sveta, objavio je ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali. 

„Ako se nagrade i priznanja dobijaju u uslovima opšte neizvesnosti i ekonomske krize, to samo pokazuje da je država odradila dobar posao i da odgovorno vodi svoje građane putem napretka. Srbija kao vodeća zemlja regiona, želi da posluži kao primer drugima u okruženju. Želimo da budemo predvodnici u sprovođenju Zelene agende i da svet prepozna tu našu nameru i viziju. Posvećeni smo ulaganju u ekologiju i zaštitu životne sredine i obezbeđivanju finansiranja zelenih projekata iz novih izvora finansiranja kao što je veoma aktuelno tržište zelenih obveznica“, rekao je on.

Ministar je podsetio da je Srbija prošle godine, u septembru prvi put u svojoj istoriji emitovala zelenu evroobveznicu, u iznosu od jedne milijarde evra.

„Prvi put u svojoj istoriji, Srbija je emitovala zelenu evroobveznicu u iznosu od jedne milijarde evra, ročnosti sedam godina i mi smo zadovoljni i jako ponosni na to što smo uradili. Ne samo da smo pokazali da je Srbija ekološki odgovorna, već i da investitori prepoznaju potencijal ulaganja u zelene investicije u Srbiji, jer je interesovanje bilo ogromno. Ova evroobveznica emitovana je po najnižoj kuponskoj stopi ikada od 1 odsto i stopi prinosa od 1,26 odsto, uz tražnju investitora koja je tokom aukcije premašila tri milijarde evra“, podsetio je Mali.

Ministar je najavio da je plan Vlade i Ministarstva finansija, da se bude u korak sa razvijenim svetom na tržištima kapitala te da se sprovode strategije, agende i javne politike koje nas pozicioniraju kao ozbiljnog igrača na tom tržištu.

On je dodao da se iz godinu u godinu sredstva za ekološke projekte u budzetu Srbije povećavaju, kao i da će budzet za narednu godinu predvideti finansiranje ekoloških projekata koji našim građanima treba da obezbede čistu vodu, vazduh i kvalitetniji život.

„Želimo zdravu sredinu za naše naraštaje. Reč je o projektima koji se odnose na izgradnju postrojenja za prečišćavanje vode za piće i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, zaštitu od poplava, očuvanje biodiverziteta, kontrolu i prevenciju zagađenja, prikupljanje, preradu i reciklažu otpada, energtetsku efikasnost i obnovljive izvore energije“, objasnio je Mali i dodao da će značaj zelenih obveznica u budućnosti biti sve veći.

Prema njegovim rečima, kao tržište u razvoju, veoma nam je važno da pokažemo svoju posvećenost Zelenoj agendi kako bismo unapredili kvalitet života svih građana Srbije i doprineli globalnoj borbi protiv zagađenja i klimatskih promena

„Srbija je u poslednje dve godine, tokom krize koronavirusa, uspela da ostvari rekordan privredni rast uz održavanje stabilnosti javnih finansija, a realizacija Zelene agende postala je jedan od naših prioriteta. Ova nagrada nam daje podsticaj da budemo još bolji i da se još odgovornije posvetimo ovom cilju”, zaključio je Mali. 

Climate Bonds Iniative je međunarodna organizacija koja promoviše ulaganja u projekte i sredstva neophodna za brzu tranziciju na ekonomiju sa niskim emisijama ugljenika i klimatskom otpornošću.

Nagrade, poput ove koju je dobila Srbija, se dodeljuju svake godine kako bi se proslavili napori i dostignuća organizacija i vlada koje su se istakle kao pioniri u održivom finansijskom sektoru, koje rade na rešavanju klimatske krize.

Izvor: Ministarstvo finansija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti