Pronađeno 38 uginulih delfina u blizini naftne mrlje na Mauricijusu

Foto: Twitter (screenshot)

More je nanelo najmanje 38 uginulih delfina na obale Mauricijusa u blizini nafte koja se nedavno izlila iz japanskog broda.

Mnogi ovu ekološku katastrofu opisuju kao najveću koja se odigrala u Indijskom okeanu ikada, ali ona za sada nije direktno povezana sa uginućem životinja. Vlasti i dalje istražuju uzroke masovnog pomora. Pored delfina, stradale su i jegulje, rakovi i morske ptice.

Preliminarni rezultati obdukcije mrtvih jedinki nisu pokazali prisustvo ugljovodonika u njihovom respiratornom sistemu, koži, grlu i stomaku. Dva pregledana delfina imali su povrede po telu.

Brod pod nazivom „MV Vakašio“ odgovoran je za izlivanje 1.000 tona nafte u osetljivom priobalnom području Mauricijusa. Događaj se odigrao 25. jula, a aktivisti za zaštitu životne sredine tvrde da će za oporavak ovog područja od nanete štete biti neophodno čak 35 godina. Nafta ugrožava i koralni greben.

Organizacija „Grinpis“ je upozorila da su hiljade vrsta u riziku od davljenja u zagađenom moru, što će prouzrokovati direktnu štetu na ekonomiju zemlje koja zavisi od turizma, sigurnost hrane i zdravlje stanovništva.

Pojedinci tvrde da je uginuće životinja izazvala ili sama naftna mrlja ili posledično potapanje plovila, nakon što se prepolovilo.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti