Projekti BiH za ublažavanje klimatskih promena

klimatske promene economy.rs

Vlada Republike Srpske saopštila je da je usvojila informaciju o izveštaju o nameravanim aktivnostima za ublažavanje klimatskih promena.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske gospođa Srebrenka Golić izjavila je za Srnu da resorno ministarstvo radi na usvajanju izveštaja o nameravanim aktivnostima ublažavanja klimatskih promena u Bosni i Hercegovini, iako BiH nema obavezu smanjenja emisije gasova staklene bašte.

Prema njenim rečima, svaka država članica Evropske unije trebalo bi da odluči kakav će biti njen doprinos smanjenju emisije gasova staklene bašte, a Bosna i Hercegovina je za baznu godinu uzela 1990. godinu. Ona je istakla da će period realizacije trajati do 2030. godine, kada se očekuje da emisije budu 20 odsto veće u odnosu na 1990. godinu, a da se smanjenje emisije može očekivati samo uz međunarodnu podršku.

Istakla je i de je u toku izgradnja kogenerativnih postrojenja na drvnu sečku i drvni otpad, kao i da je u planu realizacija projekata vetroparkova i solarnih elektrana. Osim toga u planu je i zamena postojećih termoelektrana novima koje će imati veću efikasnost, ali i iskorišćenje obnovljivih izvora energije za daljinsko grejanje.

Sandra Jovićević

foto: economy.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti