Dobijena dozvola za projekat deponije „Vinča“

deponija vinca kurir.rs

Krajem prošle nedelje gradonačelnik Beograda gospodin Siniša Mali izjavio je da je Komisija za javno-privatna partnerstva Vlade Srbije dala dozvolu da formalno počne projekat upravljanja otpadom na deponiji Vinča kroz javno-privatno partnerstvo.

On je istakao da je proteklih osam meseci grad Beograd pripremao potrebnu dokumentaciju, a u planu je da se 15. jula na sednici Skupštine grada odobri izgradnja ovog postrojenja. Nakon toga biće raspisan tender za izbor strateškog partnera za šta je zainteresovano preko 50 kompanija.

Državni sekretar Ministarstva privrede i predsednik Komisije za javno-privatna partnerstva Vlade Republike Srbije gospodin Dragan Stevanović istakao je da će se realizacijom ovog projektra poboljšati kvalitet životne sredine, ali i energetska efikasnost.

Podsetimo, grad Beograd raspisao je 9. januara 2015. godine poziv za dostavljanje pisma zainteresovanosti za javno-privatno partnerstvo za usluge tretmana i odlaganja otpada. Odlučeno je da će biti izgrađen kompleks postrojenja za tretman i odlaganje otpada, pri čemu će privatni partner biti izabran putem javnog tendera za ulazak u dugoročni sporazum sa gradom za projektovanje, izgradnju, finansiranje, upravljanje i predaju na dalje korišćenje postrojenja. Vrednost ove investicije iznosi oko 250 miliona evra, a podrazumevaće uvođenje modernog sistema za upravljanje otpadom, izgradnju pogona za tretman otpada, linije za reciklažu otpada, izgradnju pogona za proizvodnju energije iz otpada, kao i sređivanje deponije „Vinča“.

Sandra Jovićević

foto: kurir.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti