Projekat energetske rekonstrukcije Ljubljane – najbolji projekat na polju energetskih usluga

Foto: Resalta

Dobitnik ovogodišnje nagrade za najbolji projekat na polju energetskih usluga od strane Evropske komisije je kompanija Resalta, zajedno sa Petrolom i gradom Ljubljana. Projekat energetske rekonstrukcije grada Ljubljana, koji je najambiciozniji projekat tog tipa u jugoistočnoj Evropi, uspešno je smanjio potrošnju energije i emisiju CO2 u 48 zgrada u opštini, čime se svake godine uštedi 8.000 MWh energije. Tri hiljade tona emisija CO2 se svake godine smanjuje zahvaljujući implementiranim rešenjima u okviru energetske rekonstrukcije, što je ekvivalentno sadnji dodatnih 175.000 stabala.

Nagrada European Energy Service Award (EESA) nagrađuje kompanije i projekte za izuzetne napore i dostignuća u energetskim uslugama. Dodeljuje ga Evropska komisija i Berliner Energieagentur (BEA), a dodeljena je 20. februara na svečanosti u Briselu, u okviru Investicionog foruma Saveza gradonačelnika. Forum, organizovan u partnerstvu sa Evropskom komisijom, najveći je svetski pokret za lokalne klimatske i energetske akcije i okuplja više od 7.000 lokalnih i regionalnih vlasti iz 57 zemalja kako bi zaustavio klimatske promene.

Foto: Resalta

Priznanje Ljubljane kao prve evropske zelene prestonice, a sada i za uspeh ambicioznog projekta energetske rekonstrukcije, znači da će ona poslužiti kao primer i lider u energetskoj efikasnosti ne samo u Jugoistočnoj Evropi, već i širom Evrope. Resalta je vrlo zadovoljna što je učestvovala u neverovatnom poduhvatu potrebnom za ovaj projekat i što je on prepoznat i priznat čak na evropskom nivou. Rezultati koji su postignuti, u obimu koji se retko viđa u regionu ili čak i dalje u inostranstvu, dokaz su da je energetska efikasnost značajan i moćan alat koji ne treba zanemariti na putu ka održivom razvoju i postizanju ciljeva za 2020. godinu.

Grad Ljubljana je, nakon uspeha prvog projekta, pokrenuo i drugi projekat za rekonstrukciju dodatnih 11 opštinskih zgrada. Resalta je ponovo, za ovaj projekat, ušla u konzorcijum sa Petrolom, kome se ovoga puta pridružila Javna Razsvetljava, koja će se pobrinuti za sve rekonstrukcije rasvete.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti