Slovenija uvela vanredan nadzor zbog zaraženog mesa

Slovenačka uprava za bezbednost hrane uvela je vanredni nadzor nad svim mesnim sastojcima za pripremu brze hrane nakon što je nedavno u mesu za kebab, koji je iz Poljske uvezla jedna slovenačka firma, otkriveno prisustvo salmonele pa je povučeno s tržišta.

Foto: pixabay

„U okviru posebnog nadzora obavljamo preglede svih mesnih sastojaka, ne samo onih za kebab, i to kod dobavljača tih proizvoda.

Akcija je već u toku, a nadzor će potrajati još mesec ili dva“, kaže direktor uprave za bezbednost hrane Janez Posedi, prenosi portal Seebiz.

Dodaje da će posebnu pažnju posvetiti mesu iz uvoza.

U završnom izveštaju o aferi s mesom za kebab, koje je u Sloveniju uvezla firma Alebon, uprava za bezbednost hrane utvrdila je da ono nije došlo iz poljske klanice u kojoj je otkriveno da se ilegalno kolju bolesne životinje.

Slovenačka uprava za bezbednost hrane je prošlog petka objavila na svom veb sajtu da je obaveštena o prisustvu bakterije salmonele u smrznutoj masi za kebab od mešane govedine i ćurećeg mesa, koje je Alebon uvezao iz Poljske kupivši ga od kompanije „Efes-pol Fedai Simsek Sp.Zoo“, o čemu je obaveštena nakon što je to meso otkriveno i u Hrvatskoj, podseća Seebiz.

Izvor : Tanjug

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti