Proizvodnja „zelenog“ hidrogena u Srbiji kao deo strategije razvoja energetike

Foto: Printscreen

Na incicijativu Privredne komore Srbije, u saradnji sa Vladom Srbije i Ministarstvom energetike, u nacrtu buduće strategije razvoja energetike naše zemlje biće definisane mogućnosti za proizvodnju hidrogena u Srbiji.

Proizvodnja hidrogena, novog izvora energije u Srbiji, biće deo strategije razvoja energetike naše zemlje do 2050. čime će naša zemlja postati svetski lider u ovoj oblasti”, rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije na onlajn konferenciji “Zelena industrijska politika”.

Kako je objasnio u izradi energetske strategije naći će se poseban poddokument koji se bavi strategijom razvoja hidrogena.

“Sastanak na ovu temu sa nadležnihm institucijama, kompanijama, i predstavnicima industrije održaće se 17. juna, kako bi se razgovaralo na koji način Srbija može da postane lider u oblasti proizvodnje hidrogena”, rekao je Čadež, navodi se u saopštenju.

Prema njegovim rečima kompanija “Eliksir” iz Prahova je napravila prvi koncept za razvoj „zelenog“ hidrogena. “Eliksir“ radi na prvom konceptu, pilot projektu za dobijanje „zelenog“ hidrogena na 10 kilometara od HE Đerdap 2 – najveće hidroelektrane u Evropi. Prednost lokacije Prahova je što će hidrogen moći da se transportuje u celu Evropu.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti