Srbija i Svetska banka partneri u zelenoj tranziciji

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Svetska banka podržava Srbiju u procesu energetske tranzicije i novim investicijama u oblasti energetike i rudarstva.

Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike u razgovoru sa Lindom van Gelder, regionalnom direktorkom Svetske banke za Zapadni Balkan, istakla je da je Srbija usvojila četiri nova zakona u oblasti energetike i rudarstva, koji predstavljaju prvi korak u energetskoj tranziciji, kao i da se kreće s izradom ključnih strateških dokumenata, uključujući novu strategiju razvoja energetike do 2050. godine i nacionalnog integrisanog plana za klimu i energetiku.

„U pripremi je i novi plan investicija koji će omogućiti da gradimo nove energetske kapacitete koji će osigurati energetsku bezbednost Srbije u narednim decenijama. Podrška Svetske banke veoma je značajna kako bismo uspešno upravljali procesom energetske tranzicije, kao i sa stanovišta novih investicija”, rekla je Mihajlovićeva, navodi se u saopštenju.

Van Gelderova je rekla da je u prethodnom periodu postignut dobar napredak u saradnji Srbije sa Svetskom bankom i da očekuje uspešan nastavak te saradnje, pre svega u oblasti zelene tranzicije.

Sastanku je prisustvovao i direktor Kancelarije Svetske banke za Srbiju, Stiven Ndegva, kao i regionalni menadžer Međunarodne finansijske korporacije (IFC) za centralnu i jugoistočnu Evropu, Ari Naim.

Energetski portal

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti