ProCredit banka pionir u oblasti implementacije ISO standarda u Srbiji

Foto ilustracija: Pixabay

U svetu, ali i kod nas, sve više se razvija svest o zaštiti životne sredine, kao i koncept održivog razvoja i energetske efikasnosti. Standardizacijom u oblasti upravljanja zaštitom životne sredine i alatima za podršku održivom razvoju, na međunarodnom nivou bavi se, između ostalog, Međunarodna organizacija za standardizaciju (ISO).

U uslovima poslovanja na evropskom tržištu kvalitet igra značajnu ulogu ne samo u obezbeđivanju novih tržišta, već i u zadržavanju postojećih.

Najpopularniji i najpoznatiji standard iz ove familije je ISO 14001 – Sistem upravljanja životnom sredinom. Drugim rečima, organizacije (kompanije) mogu da se sertifikuju po ovom standardu, tako što ispune sve zahteve ovog standarda i tako što sertifikaciju obavi nezavisna, treća strana (sertifikaciono telo).

Od organizacija koje imaju uspostavljen sistem menadžmenta zastite životne sredine očekuje se da on bude sastavni deo poslovne politike i menadžmenta poslovnim procesima, da omogućava organizaciji održivost i da je sastavni deo njenog društveno odgovornog poslovanja.

Danas su u Evropi dva prihvaćena sistema upravljanja zaštitom životne sredine, a to su ISO 14001 standard i EMAS uredba. Oba sistema imaju isti cilj, da obezbede efikasno i upotrebljivo sredstvo za upravljanje aspektima, odnosno uticajem organizacije na životnu sredinu, pa se relativno često shvataju i doživljavaju kao konkurencija.

Tokom uvođenja standarda ISO 14001 vrši se odgovarajuća obuka zaposlenih za upravljanje ovim sistemom i opisuju se obaveze i ovlašćenja za izvršavanje ovih procesa, koja su u skladu sa važećim propisima iz oblasti zaštite životne sredine.

Krajnji cilj standarda ISO 14001 je da organizacija identifikuje i prati uticaj svojih aktivnosti, proizvoda i usluga na životnu sredinu, postavi ciljeve za unapređenje i obezbedi sistem koji ce sprovoditi politiku zaštite životne sredine uz kontinuirani razvoj.

Uvođenje ISO 14001 može da zahteva izvesna finansijska ulaganja zavisno od delatnosti i veličine organizacije, u smislu reorganizacije poslovnih ili proizvodnih procesa. Implementacija Sistema upravljanja zaštitom životne sredine može se odnositi na čitavu kompaniju, jedan ogranak ili na samo jedan radni proces, a izbor uglavnom zavisi od potrebe kompanije.

Posedovanje sertifikata ISO 14001 jasno pokazuje da se organizacija brine o životnoj sredini što doprinosi lojalnosti korisnika i poslovnih partnera koji mogu biti sigurni u doprinos organizacije održivom razvoju i lokalnoj zajednici.
ProCredit banka prva je finansijska institucija u našoj zemlji koja je uskladila svoje poslovanje sa ISO 14001:2015.

Sertifikat ISO 14001: 2015 znači zvaničnu potvrdu usklađenosti svih aktivnosti ProCredit banke sa zakonima u oblasti životne sredine, sistemsko praćenje uticaja koja poslovanje banke ima na životnu sredinu, planiranje unapređenja i implementaciju mera u oblasti zaštite životne sredine.

Photo-illustration: Pixabay

“Dobijanje sertifikata ISO 14001:2015 je potvrda da smo kao banka na dobrom putu. Mi ćemo i u narednom periodu nastaviti sa internim merama zaštite životne sredine kao i sa promocijom investicija koje imaju za cilj unapređenje energetske efikasnosti, korišćenje obnovljivih izvora energije i smanjenje uticaja na životnu sredinu. Verujemo da će ovaj sertifikat biti podsticaj i drugim finansijskim institucijama da u svom poslovanju poštuju zahtevne ekološke standarde, ali i da svoje pozajmice ubuduće odobravaju isključivo preduzećima, gazdinstvima i građanima koji svojim ulaganjima neće ugroziti životnu sredinu, već ce odabrati rešenja koja imaju pozitivan uticaj na okolinu i koja unapređuju energetsku efikasnost poslovanja”, objasnio je Ivan Smiljković, član Izvršnog odbora ProCredit banke.

ProCrеdit Grupa redovno sprovodi internu edukaciju i informisanje zaposlenih, a u poslednjih nekoliko godina povećala je korišćenje alternativnih izvora energije i time u velikoj meri smanjila svoj uticaj na životnu sredinu.
Dobijanje sertifikata nije lak process, ali nije ni nemoguće, što se može videti kroz primer ProCredit banke koja skreće pažnju na mnoge benefite posedovanja ISO 14001:

• Povećani nadzor troškova kroz praćenje ulaznih materijala i energije
• Smanjenje incidenata i smanjenje troškova osiguranja
• Pomoć za dobijanje dozvola i ovlašćenja za lokalna tržišta

ProCredit banka poziva i druge firme da se odluče na dobijanje sertifikata i uzmu aktivno učešće u zaštiti životne sredine kroz stvaranje sigurnog okruženja za kupce, investitore, javnost i zajednicu.

Jovana Canić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti