Prijave za trening „Škole održivosti“ u toku

Foto-ilustracija: Unsplash ( Aaron Burden)

Na treningu se sa učesnicima „Škole održivosti“ na temu metodologije za održivi razvoj žele da podele iskustva „Zelene akcije“ u radu s metodama temeljenim na transformativnom obrazovanju i da podele metode rada s mladima koje su se pokazale izuzetno uspešnim.

Transformativno obrazovanje svoje korene vuče iz borbe za klasnu, političku i društvenu transformaciju Južne Amerike pa se kao metodologija uveliko razlikuje od klasičnih metoda na koje nailazimo u našem obrazovnom sistemu. Cilj ovakvog učenja nije samo reprodukovanje tuđeg znanja, nego učenje znanja kao društvenog procesa. Zato na treningu možete očekivati mnogo introspektivnih, samim tim i zahtevnih, ali i zabavnih vežbi i rada u grupama.

Kroz bogatu metodologiju transformativnog obrazovanja istraživaće se raznoliki sadržaj. Razgovaraće se o temama dominacije i opresije, odnosu globalnog Severa i Juga, klimatskoj i društvenoj pravdi, konzumerizmu i njegovim posledicama, važnosti kritičkog razmišljanja i dijaloga, kao i o intersekcionalnom aktivizmu zaštite životne sredine koji obuhvata kako ljudska tako i prava prirode.

Ideja treninga je da se okupi oko 15 profesora/ki i edukatora/ki iz cele Hrvatske, koji rade prvenstveno s mladima i koji su zainteresovani za učenje novih metodologija u kontekstu tema zaštite životne sredine, društvene i ekonomske pravde i preraspodele moći, ne samo unutar društva nego i unutar nas samih. Takođe, želja je i da se pruži prostor za diskusiju, promišljanje i zajednički rad.

S obzirom na to da se projekat odvija u partnerstvu s Klasičnom gimnazijom i Školom primenjene umetnosti i dizajna u Zagrebu i sa Školom za umetnost, dizajn, grafiku i odeću u Zaboku, prednost pri odabiru učesnika će imati profesori navedenih škola. Na prijavu se posebno podstiču učitelji i profesori koji predaju društvenu grupu predmeta, kao što su, na primer: sociologija, politika i eonomija, etika, istorija, geografija, itd. Metode koje će biti predstavljene na treningu mogu biti korisne kao inspiracija i profesorima i učenicima za rad na umetničkim i društveno angažovanim projektima.

„Zelena akcija“ takođe poziva da se prijave 3 ili 4 motivisane osobe iz drugih škola, udruženja i institucija, a odabir će se vršiti putem kratke motivacije koja se nalazi u prijavnici koju je potrebno dostaviti do 2.1.2020.

Više informacija možete zatražiti putem e-mail adrese aleksandra@zelena-akcija.hr. Svi troškovi puta, hrane i smeštaja od 10. do 12.1.2020. biće u potpunosti pokriveni od strane „Zelene akcije“ kao organizatora (troškovi puta biće pokriveni nakon povratka kući i nakon primanja originalnih računa, odnosno karata).

Izvor: Ekovjesnik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti