Grejanje Dubrovnika pomoću morske vode

Foto: Grad Dubrovnik

Završeni su svi radovi na zameni postojećeg tehničkog sistem grejanja i hlađenja u Kneževom dvoru, izvedeni u sklopu projekta DURA „Seadrion“. Novim postrojenjem snabdeva se zgrada Gradske uprave i Knežev dvor, ali i pozorište „Sloboda“ i pozorište „Marin Držić“.

Kroz projekt sufinansiran sredstvima Evropske unije ugrađeno je šest dizalica toplote koje kao medijator koriste obnovljive izvore energije, u ovom slučaju morsku vodu, odnosno hlade/greju navedeni kompleks zgrada uz pomoć morske vode.

Korišćenje mora kao neiscrpnog izvora toplote osigurano je indirektnim načinom. Postojeće okno za zahvat morske vode smešteno je u Gradskoj luci dok se pumpe za recirkulaciju morske vode nalaze u prostoru stanice. Pumpe su slobodnostojeće, u kućištu od nerđajućeg čelika i njima upravlja kontrolna jedinica. Hladna, odnosno topla voda se prema krajnjim potrošačima distribuira preko tri podstanice, od kojih se po jedna nalazi u Kneževom dvoru, zgradi Gradske uprave i u pozorištu.

Cena radova bez PDV-a iznosila je 3.186.484,00 kuna (oko 430.000 evra), dok maksimalni iznos sredstava iz EU fondova korišćen za nabavku opreme novog sistema iznosi 69.993,00 evra. Dodatno je izvedena zamena dotrajalog cevovoda koji vodi do podstanice u pozorištu „Marin Držić“, a radovi su iznosili 151.357 kuna (oko 20.000 evra) bez PDV-a.

Pilot projekat zamene sistema u Kneževu dvoru ima veliki značaj jer je reč o korišćenju obnovljivih izvora energije u istorijsko-kulturnim središtu, odnosno Uneskovom zaštićenom području i biće pokazni primer za Adrion regiju.

Izvor: Grad Dubrovnik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti