Predeo reke Krupe proglašen kulturnim dobrom

Odluku Ministarstva kulture Republike Hrvatske o trajnoj zaštiti reke Krupe pozdravila je i Svetska organizacija za zaštitu prirode (World Wide Fund for Nature – WWF) i pozvala institucije da odluku primene i na druge rečne predele jednake vrednosti.

Foto: Wikipedia/Švabo

„Proglašenje predela reke Krupe na području Obrovca kulturnim dobrom od strane Ministarstva kulture važna je odluka za trajnu zaštitu reke Krupe. Kako se eksplicitno navodi u rešenju Ministarstva kulture s kraja novembra ove godine, na tom području nije dopuštena nova gradnja, već sav razvoj i eventualna izgradnja mora biti u skladu s tradicijom.

Takođe, radi očuvanja tufa, tufenih barijera i pragova, nisu dopuštene aktivnosti na reci koje bi ih na bilo koji način ugrozile“, navodi se u saopštenju Svetske organizacije za zaštitu prirode. „Predeo reke Krupe veoma je važan i vredan za očuvanje pejzažne raznolikosti tog područja i zato nam je izuzetno drago da je to prepoznalo i Ministarstvo kulture. WWF Adria već nekoliko godina promoviše trajnu zaštitu reka kao jedan od modela zaštite biološke i pejzažne raznolikosti naše zemlje i očuvanja reka slobodnog toka. Ova odluka pokazuje da su taj model prepoznale i institucije“, komentarisala je Irma Popović Dujmović iz WWF Adrije.

Izvor: Ekovjesnik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti