Predstavljen projekat „Srbija bez GMO – dva zakona, 20 godina“

Foto-ilustracija: Pixabay

„Srbija bez GMO – dva zakona, 20 godina“ naziv je projekta koji uz podršku grada Kragujevca realizuje Udruženje „Prvi prvi na skali“.

Projektom su, pored ostalog, predviđena predavanja priznatih stručnjaka iz ove oblasti, koja će biti održana u Skupštinskoj sali u septembru, oktobru i novembru sa ciljem da se javnost upozna sa genetski modifikovanim sistemom ishrane, kako je pravno regulisana oblast ova oblast i u kojoj meri je GMO prisutan u Srbiji.

Grad Kragujevac je sa još 136 gradova i opština u Srbiji potpisnik Deklaracije o sprečavanju prizvodnje, upotrebe i prodaje GMO hrane na njegovoj teritoriji.

Kao četvrti grad po veličini, koji ima svoja sela, razvijenu poljoprivredu i stočarstvo želimo da sprečimo proizvodnju i prodaju GMO hrane u Kragujevcu kako bi prodavali i kupovali domaće proizvode, a to je jedan od razloga zašto smo podržali projekat ovog udruženja, kazao je Stefan Nikezić, član Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine.

Foto-ilustracija: Unsplash (Max Libertine)

Zabrana prozvodnje i prometa GMO u Srbiji regulisana je Zakonom i kontrolu u skladu sa njim sprovodi fitosanitarna inspekcija koja kako kaže Dejan Milošević, autor projekta i osnivač Udruženja „Prvi prvi na skali“ nije u mogućnosti da kontroliše sve.

Na žalost svake godine javljaju se incidenti, uglavnom na teritoriji Sverozapadne Srbije. Kako ističe Milošević, najveći problem predstavlja prekogranična trgovina. S obzirom na to da postoji zakonska zabrana za GMO, na građanima je kao i na udruženjima koja se bave zaštitom životne sredine da prijavljuju slučajeve jer zbog nelegalnih radnji štetu imaju građani a ugroženo je i nečije zdravlje.

Prvo od tri predavanja koliko će ih biti, biće održano u subotu 19. septembra u 12.00 sati, a organizatori pozivaju zainteresovane da se zbog ograničenog broja posetilaca i primene epidemioloških mera prijave najkasnije do petka do 18.00 sati na mejl: info@prviprvinaskali.com.

Izvor: Grad Kragujevac

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti