Poljska planira da zabrani ubijanje životinja po verskim pravilima

Foto-ilustracija: Pixabay

Poljska planira da zabrani klanje životinja po verskim pravilima za izvoz, a država će dati odštetu proizvođačima koji su zbog toga u gubitku, rekao je u četvrtak član vladajuće stranke u parlamentu.

Ova zemlja je jedna od najvećih evropskih izvoznica halal i košer mesa, s isporukama većim od 70.000 tona u 2017. godini, uglavnom u Izrael i Tursku, pokazuju podaci njihovog ministarstva poljoprivrede.

Prema jevrejskim običajima za košer, odnosno islamskim za halal meso, životinja mora da se zakolje brzim potezom noža i ispuštanjem krvi, što osuđuju aktivisti za prava životinja koji smatraju da je humanije uspavati ili omamiti životinju pre ubijanja.

Takvo klanje i dalje moguće za domaće tržište? 

Vladajuća nacionalistička stranka Pravo i pravda (PiS) to želi da ograniči paketom zakona čiji je cilj poboljšanje dobrobiti životinja. Ali, kritičari smatraju kako samo žele da privuku birače na izborima 2023. godine, prenosi Reuters.

Nakon celovečernje rasprave parlamentarnog odbora, kojoj su prethodili protesti poljoprivrednika u Varšavi, odbijen je amandman o zabrani ritualnog klanja za izvoz. Međutim, ono će i dalje biti omogućeno za plasman mesa na domaćem tržištu.

Parlament je takođe raspravljao o predloženim ograničenjima uzgajanja životinja za krzno i ​​korišćenju divljih životinja u cirkusima i dodatnim sredstvima za brigu o psima i konjima koji su radili sa bezbednosnim snagama.

Pročitajte još:

Svađa u parlamentu 

Ipak, čini se da je vladajući savez Poljske u rasulu jer je spor oko mera za zaštitu životinja naglasio podele u tom taboru, povećavajući mogućnost prevremenih izbora, javljaju poljski mediji.

Spor oko promena zakona o pravima životinja, na koje se gleda kao na privlačenje mlađih glasača, zaustavio je razgovore o revidiranju ministarstava i zapretio dubljim problemima za koaliciju.

Zastupnik PiS-a i ministar poljoprivrede Jan Krztof Ardanovski, otvoreno je kritikovao zakon i glasao je protiv. Njegovi istomišljenici kažu da će to otuđiti glasače u PiS-ovim ruralnim delovima i naštetiti poljoprivrednicima.

Zabrana halal i košer mesa krši zakone u EU? 

U belgijskoj pokrajini Flandriji je, na primjer, halal i košer klanje zabranjeno. Nedavno je glavni advokat Suda Evropske Unije, Gerard Hofan izjavio kako ovu zabranu treba ukinuti jer nije u skladu s pravom EU.

Foto-ilustracija: Unsplash (Daniel Krueger)

Ova belgijska regija izglasala je zabranu klanja 2017. godine, pozivajući se na zabrinutost za dobrobit životinja, ali muslimanske i jevrejske grupe čije religije zabranjuju omamljivanje životinja odnele su bitku na sudu.

„Izuzetak u zakonu EU-a, tačnije omamljivanje životinja zbog verskih razloga se mora poštovati“, rekao je Hofan.

„To je neophodno kako bi se životinje zaštitile u najvećoj mogućoj meri za vreme usmrćivanja istovremeno osiguravajući poštovanje slobode vere i verskih uverenja“, napisao je.

Hofan je rekao da je zemljama EU dopušteno da pooštre pravila o dobrobiti životinja, ali samo ako se ne zadire u srž dotične verske prakse, odnosno ritualno klanje.

Osim Flandrije i belgijska regija Valonija prošle godine sprovela je zabranu klanja životinja bez omamljivanja, čime je automatski zabranjeno košer i halal meso, što je izazvalo burne reakcije u jevrejskoj zajednici i poređenju sa nacističkim progonom ovog naroda u Evropi.

Izvor: Agroklub

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti