Predstavljanje merne stanice za merenje zagađenosti vazduha u Sarajevu

Foto-ilustracija: Unsplash (Andrew Weibert)

U sklopu 14. međunarodnog naučnog savetovanja iz oblasti energetike predstavljen je naučni rad i prototip autonomne merne stanice za merenje nivoa zagađenja vazduha u urbanim sredinama.

Merna stanica je u potpunosti dizajnirana, izrađena i testirana od stručnjaka sa Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, a finansirana od Fonda za zaštitu okoline FBiH.

Tokom prezentacije, stručnjaci iz Bosne i Hercegovine i regije su visoko ocenili performanse i primenjivost merne stanice.

„Zadovoljstvo je bilo svedočiti uspehu naučne zajednice. Ova merna stanica će se, verujem, vrlo brzo naći u serijskoj proizvodnji, postavljena, razmeštena i povezana sa mernim jedinicama u urbanim sredinama koje su uvezane u centralni informacioni sistem koji je Fond pokrenuo pre nekoliko meseci, kazao je direktor Fonda za zaštitu okoline FBiH Fuad Čibukčić.

Po njegovim rečima imati rezultate aero zagađenja u realnom vremenu, pogotovo opasnih čestica PM 2,5, PM 10, NO2, ali i statistiku u smislu predikcija aero zagađenja, jeste važan pretkorak u donošenju mera lokalnih vlasti u cilju sniženja nivoa zagađenja vazduha u gradovima u BiH.

Vođa projekta doc. dr Tarik Uzunović izjavio je da je stanica bazirana na takozvanoj cloud tehnologiji i koristi algoritme veštačke inteligencije za predikciju kvaliteta vazduha.

Taj prototip bi mogao biti osnova za uspostavu distribuiranog sistema merenja u celoj FBiH, te bi omogućio gradnju automatiziranog ekspertnog sistema za automatsko predlaganje akcionih mera s ciljem smanjenja zagađenja, saopštio je Fond za zaštitu okoline FBiH.

Izvor: Energetika.ba

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti