„Zelenilo-Beograd“ proslavilo 90. rođendan sadnjom 90 drveća na Ušću

Foto: JKP „Zelenilo-Beograd“

U susret 90. rođendanu, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, generalni direktor JKP „Zelenilo-Beograd“ Slobodan Stanojević, rukovodstvo i zaposleni „Zelenila-Beograd“ prošlog petka, 18. oktobra, zajedno sz učestvovali u velikoj akciji sadnje u parku Ušće.

Na zelenoj površini u blizini Muzeja savremene umetnosti zasađeno je 90 sadnica crnog bora u obliku broja 90. Ova formacija zauzima prostor u širini od 51 metra i dužini od 57 metara, a stabla su na rastojanju od 2,6 metara.

Vesić je ovom prilikom istakao da „Zelenilo-Beograd” nije najstarije gradsko preduzeće, ali je jedno od najstarijih i to jasno govori o tome koliko se dugo u Beogradu vodi računa o komunalnom sistemu i da grad bude uređen.

On je naglasio da je Beograd do pre pet godina imao pokrivenost zelenilom oko 14 odsto.

„Sada smo na oko 15 odsto i naš cilj je da u narednih desetak godina dođemo do 25 odsto. Taj cilj je vrlo ambiciozan, da li ćemo u tome uspeti, videćemo, ali nećemo uspeti ako ne budemo stalno sprovodili akcije, ako se ne budemo trudili da sadimo nova stabla u Beogradu“, rekao je Vesić.

Generalni direktor JKP „Zelenilo-Beograd” Slobodan Stanojević je rekao da se zaposleni u tom preduzeću iz godine u godinu trude da pruže nove sadržaje i da unaprede prostor u Beogradu, a sve u interesu građana.

„Razne forme, cvetni zidovi, vertikalno ozelenjavanje, razdelne trake po gradskim saobraćajnicama, sve su to nove forme zelenila koje bi trebalo da unaprede kvalitet stanja na terenu“, dodao je on.

Foto: JKP „Zelenilo-Beograd“

Kao primer naveo je park Ušće koji je, kako je rekao, pre oko tri godine bio jedna apsolutno zapuštena površina koja je održavana samo u meri osnovnog komunalnog uređenja, a sada je jedan od najlepših parkova u Evropi.

Kao početak postojanja organizovane brige o zelenim površinama beleži se 22. oktobar davne 1929. godine, kada je Grad Beograd osnovao je službu pod nazivom Odsek za parkove čiju tradiciju ovim nastavlja JKP „Zelenilo-Beograd”, Beograd.

Od tog vremena preduzeće se organizaciono menjalo i transformisalo nekoliko puta, dok nije dobilo organizaciju kakvu ima danas. Prolazilo je kroz različite periode i situacije kada je rad i poslovanje u pitanju.

Danas, se sa ponosom može reći da je JKP „Zelenilo-Beograd“ moderno, operativno, tehnički opremljeno i ugledno gradsko preduzeće.

„Zelenilo-Beograd“ sa zaposlenim stručnim kadrom i mehanizacijom koja se iznova uvećava, sigurno je lider u regionu u svojoj delatnosti. Broj velikih i složenih projekata niže se iz godine u godinu, a „Zelenilo“ beleži kontinuirani rast po svim parametrima.“

Mnogi veliki i uspešni projekti su završeni tokom prošle godine. Završene su sanacije parkova, uređeni međublokovski prostori i dečja igrališta, teretane na otvorenom, sportski tereni i prostori za kućne ljubimce na svim gradskim opštinama. Od oktobra prošle godine sanirano je 14 dečjih igrališta, 6 teretana na otvorenom, i po 2 sportska terena, 2 parka za pse, 2 skvera i 2 parka – Park prijateljstva i Park Vojvode Vuka. Neprestano se radi na sanaciji dečjih igrališta širom grada kako bi se ona privela važećim bezbednosnim standardima. I ne samo to, na igrališta se uvode novi sadržaji i rekviziti za igru dece koji do sada nisu bili zastupljeni na zelenim površinama, kao što je zip-lajn rekvizit, kombinovani rekviziti i slično. Da se stalno vodi računa o najmlađima govori i to da se uvode noviteti kao što su muzička dečja igrališta i saobraćajni poligoni za decu na kojima mogu voziti bicikle, trotinete, rolere, uz istovremeno učenje saobraćajnih propisa.

Foto: JKP „Zelenilo-Beograd“

Osim što se obnavljaju zelene površine, one se svakodnevno održavaju. O koliko obimnom poslu se radi, govori i podatak da se u Programu redovnog održavanja „Zelenila-Beograd“ nalazi oko 3.000 hektara zelenih površina različite vrste (parkova, park šuma, blokovskog zelenila i sl.), 1313 dečjih igrališta sa 5085 rekvizita na njima, 405 sportskih terena, 56.220 stabala u drvoredima, 3.616 žardinjera sa cvećem, 6.000 đubrijera, 17.000 klupa, 20 javnih sanitarnih objekata, itd.

Stalnom sadnjom se pospešuju ekološke, psihološke i estetske funkcije zelenila i podižu na viši nivo, bilo da je u pitanju sadnja drveća, ili dekorativnog šiblja. Veliki doprinos lepoti zelenila grada daje i cveće posađeno po zelenim površinama, posebno, u parterima i cvetnim rondelama. Ovaj biljni materijal se svake godine menja dva puta, a ukupno se zasadi oko 800.000 cvetova.

Kao preduzeće sa lepom i plemenitom delatnošću, koje je uvek u službi građana, nastaviće i ubuduće, sa istim entuzijazmom, da ulepšavaju Beograd.

Izvor: JKP „Zelenilo-Beograd“

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti