Molba za građane koji primete perisku u Jadranskom moru

Foto: Wikipedia/Hectonichus

U Zavodu za zaštitu okoline i prirode Ministarstva zaštite okoline i energetike održan je sastanak na temu ugroženosti strogo zaštićene plemenite periske (Pinna nobilis).

Na sastanku su, uz predstavnike Zavoda, učestvovali stručnjaci i naučnici sa Prirodno-naučno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, Instituta za okeanografiju i ribarstvo, Odeljenja za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Univerziteta u Zadru, Odeljenja za akvakulturu Univerziteta u Dubrovniku, Prirodno-naučnog muzeja Split, Centra za istraživanje mora, Instituta Ruđer Bošković, Univerziteta Jurja Dobrile u Puli, Akvarijuma Pula, Hrvatskog veterinarskog instituta, Društva istraživača mora „20.000 milja“ i javnih ustanova Nacionalni park „Mljet“ i Nacionalni park „Brijuni“.

Periska je endem Sredozemnog mora i ujedno najveća školjka Sredozemnog mora koji može narasti do 12 cm. Uglavnom nastanjuje sedimentna dna s livadama morskih cvetnica. Vrsta je primećena na dubinama od 0,5 m do 60 m i pojavljuje se u celom Jadranu.

Zbog ugroženosti vrste i njenih staništa, plemenita periska strogo je zaštićena vrsta u Hrvatskoj u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode.

Foto: Wikipedia/Hectonichus

Tokom jeseni 2016. godine na obali Španije zabeležene su pojave masovnog pomora plemenitih periski, a od tada je beleženo na velikom broju lokaliteta duž Sredozemnog mora, uključujući i Jadransko more, uglavnom u njegovom južnom i srednjem delu. Mogući uzročnici masovnog pomora plemenitih periski su Haplosporidium pinnae, parazit iz grupe truskovaca (Sporozoa) koji parazitira u tkivu plemenite periske i bakterija Mycobacterium sp, međutim, još uvek nije utvrđeno jesu li to glavni i jedini uzročnici koji dovode i do 100 odsto smrtnosti periski na pojedinim lokalitetima.

Na sastanku je predstavljen predlog Plana praćenja i nadzora zaraze i smrtnosti plemenite periske u hrvatskom delu Jadranskog mora. Takođe, definisani su budući koraci za uspostavljanje mera očuvanja, a kao potencijalna mera razmatra se i izuzimanje zdravih jedinki iz nekoliko populacija u hrvatskom delu Jadrana, koje bi se mogle očuvati u zatvorenim sistemima u akvarijimima i služiti za repopulaciju ili ponovno naseljavanje.

Ovim putem mole se za pomoć svi zainteresovani građani da na adresu elektronske pošte vrste@mzoe.hr dojave lokalitete (po mogućnosti i geografske koordinate) na kojima su opazili periske, uključujući informacije o prisutnosti uginulih jedinki te fotografije.

Izvor: Ministarstvo zaštite okoline i energetike

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti