Izum iz Kenije pretvara slanu vodu iz okeana u vodu za piće

Foto-ilustracija: Unsplash (Kobu Agency)

Kenija je u saradnji s neprofitnom organizacijom „GivePower“ razvila prototip koji slanu vodu iz okeana pretvara u pijaću vodu, što je potencijalno rešenje njihovog problema u vezi s nedostatkom pijaće vode.

Ovaj sistem za desalinizaciju (odsoljavanje vode) svakog dana može stvoriti po 75.000 litara vode, što je dovoljno za 25.000 ljudi.

Ovaj projekat započet je 2018. godine u Kiungi. Predsednik organizacije „GivePower“ Hajes Bernard veruje da bi u mestima u kojima je voda najpotrebnija mogao napraviti objekte koji na tehnološki delotvoran i održiv način mogu da crpe pitku vodu iz morske vode.

Naučnici tvrde da će nivo mora porasti i napuniti reke solju. Kenija je primer zemlje u kojoj ljudi zbog suša i nedostatka pitke vode moraju piti slanu vodu iz jezera. Visoki komesarijat Organizacije ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) je izvestio da gotovo 50 odsto žena i devojčica u zemljama trećeg sveta pređu minimalno šest kilometara dnevno kako bi dobile vodu za svoju porodicu. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, polovina stanovništva bi se do 2025. godine mogla suočiti s velikim nedostatkom vode. Zbog toga je, ističe Bernard, ovakav sistem potreba budućnosti, prenosi „Klix“.

No, ova metoda je prilično skupa, zato što koristi Tesline baterije i nekoliko motora kako bi u slučaju neispravnosti jednog motora, drugi motor preuzeo kontrolu nad celim radom. Za litar ove vode meštani će morati da plate 1 cent.

Izvor: Energetika.ba

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti