Prečišćavanje otpadnih voda u Beogradu po grčkom modelu

1707044_Poseta beograd.rs

Predstavnici grada Beograda krajem prošle nedelje posetili su Atinu u Grčkoj radi pronalaženja najboljeg modela za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Beogradu.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda gospodin Borko Milosavljević izjavio je da je problem otpadnih voda u Atini rešen izgradnjom velikog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda koje se nalazi na ostrvu pored Pireja. Sve otpadne vode iz Atine prerađuju se u ovom postrojenju, a dnevno se dobije oko 800 tona mulja. Mulj se zatim filtrira i dobija se biogas koji se iskorišćava za proizvodnju električne energije. Zatim se mulj isušuje kako bi se dobila sirovina koja ima veliku kalorijsku vrednost, a koja se koristi u fabrikama za proizvodnju cementa. Prečišćena voda se iskorišćava i za proizvodnju električne energije u maloj hidroelektrani, nakon čega se ispušta u more.

Gospodin Milosavljević je istakao da grad Beograd planira izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Velikom selu, kao i da je njegova procenjena vrednost oko 250 miliona evra. Prema njegovim rečima, zbog toga što se otpadne vode iz Beograda izlivaju u Dunav prevazilazeći lokalni nivo, postoji mogućnost da se sredstva za ovaj projekat dobiju iz evropskih fondova.

Sandra Jovićević

foto: beograd.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti