Održan okrugli sto o cirkularnoj ekonomiji

ECOFAIR 2015 - Miodrag Mitrović, predsednik UO Hrabri čistač

U okviru dvanaestog Međunarodnog sajma zaštite životne sredine i prirodnih resursa EcoFair 2015 održan je okrugli sto „Cirkularna ekonomija u regionu“.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja IOS „Hrabri čistač“ gospodin Miodrag Mitrović izjavio je da je neophodno promeniti svest u odnosu na tržište i kapital. Kako je istakao, potrebno je uspostaviti sistem primarne separacije otpada i maksimalno iskoristiti resurse da bi se uspostavio sistem cirkularne ekonomije.

Menadžer GIZ IMPACT projekta gospodin Zoran Jakovljević predstavio je projekat „Upravljanje otpadom i otpadnim vodama u opštinama“ čiji je cilj stvaranje preduslova za uvođenje cirkularne ekonomije na lokalnom i nacionalnom nivou.

U okviru okruglog stola, istaknuto je da cirkularna ekonomija predstavlja koncept upravljanja otpadom koji se odnosi na maksimalnu iskorišćenost upotrebljenih resursa, kao i da je ugrađen u evropske propise, ali i da sve zemlje kandidati za članstvo u Evropskoj uniji moraju da ga implementiraju. Navedeno je da će troškovi ovog procesa iznositi preko 2,5 milijardi evra, odnosno 26 odsto ukupno procenjenih troškova zaimplementaciju propisa iz oblasti zaštite životne sredine.

Okrugli sto su organizovali Udruženje industrije otpada Srbije „Hrabri čistač“, Privredna komora Beograda i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

Sandra Jovićević

foto: V+O COMMUNICATION

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti