Održana međunarodna konferencija „Ugalj 2015“

ugalj 2015 rbkolubara.rs

Na Zlatiboru je od 14. do 17. oktobra 2015. godine održana sedma Međunarodna konferencija „Ugalj 2015“.

Pomoćnik direktora Direkcije za proizvodnju energije EPS-a gospodin Milan Jakovljević predstavio je organizacione promene u ovom javnom preduzeću, a istakao je i da će nova reorganizacija, odnosno spajanje kostolačkog i kolubarskog ugljenog basena u jednu celinu, doneti različite benefite za proizvodni proces i investicije.

Direktor za proizvodnju uglja RB „Kolubara“ gospodin Mihailo Petrović istakao je da su kolubarski kopovi vraćeni na nivo proizvodnje pre poplava 2014. godine, a izložio je i dva moguća pravca razvoja do 2025. godine. Prema njegovim rečima, pravci razvoja su stabilizacija proizvodnje u istočnom delu basena i pouzdano snabdevanje termoenergetskih kapaciteta za šta je potrebno investirati u rudarsku mehanizaciju i otvaranje novih kopova.

Direktor za proizvodnju uglja u Kostolcu gospodin Zoran Vuković izjavio je da je neophodno proširiti proizvodnju kopa „Drmno“, kao i da je potrebno da u strategije razvoja kostolačkog ugljenog basena bude uneta opravdanost otvaranja novog kopa „Dubravica“ koji će označiti stabilnost proizvodnog procesa.

U okviru konferencije razgovaralo se i o geološkim i eksploatacionim rezervama uglja, razvoju sistema eksploatacije uglja, razvoju softvera u eksploataciji uglja, zaštiti životne sredine, rekultivaciji površinskih kopova i odlagališta, deponijama pepela, šljake i gipsa, odlagalištima komunalnog otpada, zakonskoj regulativi u rudarstvu.

Sedmu međunarodnu konferenciju „Ugalj 2015“ organizovali su Savez inženjera rudarstva i geologije Republike Srbije, Jugoslovenski komitet za površinsku eksploataciju, JP „Elektroprivreda Srbije“, PD RB „Kolubara“, PD TE-KO „Kostolac“ i Ring Deutscher Bergingenieure iz Nemačke, a u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike.

Konferenciji je prisustvovalo oko 130 stručnjaka iz regiona.

Sandra Jovićević

foto: rbkolubara.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti