Poznati proizvođači igračaka izbacuju plastiku iz sastava svojih proizvoda

Foto-ilustracija: Pixabay

Mnoge velike kompanije za proizvodnju igračaka pokušavaju da postanu ekološki prihvatljivije posle decenija oslanjanja na ekološki destruktivnu plastiku u svojim proizvodima i ambalaži.

Pandemija koronavirusa je stvorila neočekivani i nagli porast potražnje za igračkama, uzrokavan radom od kuće i karantinom. Ove godine se očekuje veća zarade u periodu sezonskih rasprodaja u odnosu na isti period protekle godine.

Pronalaženje alternativa za plastiku presudno je za borbu protiv klimatskih promena. I proizvodnja i odbacivanje plastike imalo je, i ima, pogubne efekte po planetu – od efekta saklene bašte do začepljenja plovnih puteva i nakupljanja otpada u okeanima.

Usvajanje „ekološki prihvatljivog“ marketinga takođe je važno za kompanije, jer kupci postaju sve više svesni kako njihovi svakodnevni izbori utiču na planetu.

U nastavku je nekoliko kompanija za proizvodnju igračaka čiji će proizvodi uskoro dobiti drugačiji izgled, i ne samo to – na sam dodir kupci će moći da osete razliku u odnosu na pređašnja pakovanja, a sve sa idejom da se plastika eliminiše iz sastava što više igračaka.

Uno

Uno je objavio da se njihove karte sada 100 odsto mogu reciklirati, a kompanija planira da ukloni i celofan iz ambalaže do 2021. godine.

Lego

Foto-ilustracija: Pixabay

Lego planira da za pakovanje koristi papir koji se može reciklirati, a ne plastiku za jednokratnu upotrebu. Kompanija je rekla da će do 2025. godine sva Lego ambalaža biti napravljena od obnovljivog ili recikliranog materijala.

Ali, Lego i dalje ima veliki problem sa plastikom. Lego blokovi, koji su zabeležili nagli rast prodaje tokom pandemije, zahtevaju 90.000 metričkih tona plastike godišnje da bi se proizveli.

Kompanija godinama radi na razvoju alternative na bazi nafte koja se može koristiti prilikom proizvodnje kocki. Postignut je određeni napredak, ali većina pojedinačnih komada i dalje je napravljena od plastike.

Little Tikes bicikli

Litl Tajks (Little Tikes), koji proizvodi niz igračaka, uključujući skutere, ljuljaške i kućice za igru, objavio je novu liniju igračaka napravljenih od reciklirane plastike i upakovanih u recikliranu ambalažu. Ako se igračka Litl Tajksa vremenom ošteti, može se odložiti u kantu za reciklažu i na kraju će se ponovo koristiti u drugom obliku. Litl Tajks je takođe dodao novu liniju igračaka za novorođenčad  pod nazivom“Drvena Stvorenja“ (Wooden Critters) koja u svom sastavu imaju samo drvo i druge prirodne materijale.

Rock-a-Stack igračke

Kompanija Rok a Steks (Rock-a-Stacks) je praktično sinonim za plastični otpad. Šuplji, raznobojni, plastični prstenovi složeni prema veličini i boji, ubuduće će se praviti od plastike na bazi šećerne trske. Pakovanje će biti od 100 odsto recikliranog ili nekog drugog održivog materijala, a sve to do kraja 2020. godine.

Jovana Canić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti