Lego uskoro bez jednokratne plastične ambalaže

Foto ilustracija: Pixabay

LEGO grupa najavila je planove da ubuduće svoje proizvode pakuje u reciklirani papir, a ne u plastiku za jednokratnu upotrebu.

Danski proizvođač igračaka saopštio je u utorak da će nove ambalaže početi da se pojavljuju u LEGO kutijama počev od 2021. godine, kao deo investicije od 400 miliona dolara u inicijativu za održivost tokom naredne tri godine. Pakovanje je u razvoju poslednje dve godine.

„Od dece primamo puno pisama u kojima nas pitaju zašto i dalje koristimo plastiku za jednokratnu upotrebu u našim pakovanjima, što nas je inspirisalo da započnemo sa promenom“, rekao je Tim Bruks, potpredsednik za zaštitu životne sredine u LEGO-u.

„Naša ambicija je da svu našu ambalažu učinimo održivom do kraja 2025. godine“, dodao je on.

LEGO grupa, koja je profitirala od velikog porasta prodaje tokom koronavirusa, godišnje koristi oko 5.000 tona plastike za pakovanje svojih proizvoda, što čini 10 odsto ukupne ambalaže. Ipak, mnogo veći problem su sami LEGO komadi, kojima je potrebno 90.000 metričkih tona plastike godišnje.

LEGO godinama radi na razvoju alternativa plastici na bazi nafte koja se može koristiti u njenim kockama. Postignut je određeni napredak, ali većina pojedinačnih komada i dalje je napravljena od plastike.

Foto ilustracija: Pixabay

„Održivo proizvedene LEGO cigle moraju biti jednako sigurne, izdržljive i tehnički ispravne kao i plastična sorta, sa identičnom postojanošću boja i kompatibilnošću sa starijim kockama“, rekao je Bruks.

Komadi moraju biti dovoljno čvrsti da se međusobno kliknu i drže složene strukture, poput zamka Hogvarts, a ipak i dovoljno lagane da bi svako dete moglo lako da ih razdvoji.

Pronalaženje ekološki prihvatljivih alternativa za plastiku, koja je glavni zagađivač okeana i izvora vode, od vitalnog je značaja za borbu protiv vanredne svetske klimatske situacije. Studija u časopisu Science objavljena u julu otkrila je da, čak i ako bi svet smanjio zagađenje plastikom za 80 odsto do 2040. godine, i dalje bi bilo oko 710 miliona metričkih tona plastičnog otpada koji zagađuje životnu sredinu.

Kompanija LEGO teži da sve svoje proizvode do 2030. godine pravi od održivih materijala i da poveća upotrebu „bio opeke“, poput one napravljene od biljnih materijala – poput šećerne trske, koju trenutno čine oko 80 od njenih 3.600 komada, ili oko 2 odsto.

Jovana Canić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti