Lanac brze hrane Burger King izbacuje plastične igračke iz dečijeg obroka

Foto-ilustracija: Unsplash (Matthew Feeney)

Lanac brze hrane Burger King najavio je da u okviru dečijih obroka više neće biti igračaka od plastike u Velikoj Britaniji.

Kupci će imati priliku da 19. i 20. septembra odnesu igračke od plastike koje im nisu potrebne koje imaju i ostave ih za reciklažu, od čega će kasnije biti napravljeni novi vidovi igre i zabave.

Akcija je realizovana zbog peticije koju su pokrenule dve sestre. Za sada se odnosi samo na teritoriju Velike Britanije, ali najavljeno je da im je cilj da se do 2025. podrazumeva na globalnom nivou.

Svako ko bude doprineo reciklaži pri narednoj porudžbini velikog obroka za odrasle, dobiće jedan obrok za decu besplatno.

Reciklirani materijal biće uložen u pravljenje dečijeg prostora za igru u njihovim restoranima.

U saradnji sa manjom britanskom kompanijom „Pentatonic“, koja sarađuje sa mnogim brendovima i pomaže im oko pitanja cirkularne ekonomije i reciklaže, Burger King objašnjava da će ovom inicijativom godišnje sačuvati 320 tona plastike za jednokratnu upotrebu.

Foto-ilustracija: Unsplash (Artur Tumasjan)

Cilj im je da do 2025. sva pakovanja budu 100 odsto obnovljiva i da ih je moguće iznova upotrebljavati i reciklirati.

Veruju da, kao svetski brend, moraju biti savesni i odgovorni i prema životnoj okolini.

Nedavno je i Mekdonalds izjavio da će raditi na smanjenju upotrebe plastike za „Hepi mil“ igračke, odnosno da će od naredne godine deca moći da biraju da li žele knjigu ili igračku, a do tada će dobijati torbu sa voćem.

Jelena Cvetić

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti