Poznati plivač ponovo zaplivao, ovog puta rekom, kako bi podstakao njihovo očuvanje

Foto-ilustracija: Unsplash (Juliana Malta)

Reka Hadson (eng. Hudson River) koja protiče kroz severnoistočnu državu Njujork, nekada je bila jedna od najzagađenijih vodenih puteva Sjedinjenih Država.

Ova reka bila je značajna ruta za brodove koji su pomagali razvoju privrede ove države, a sredinom prošlog veka doživela je i ispuštanje blizu 600.000 kilograma polihlorovanog bifenila. Takođe, Hadson je bila deponija sirove kanalizacije, smeća i industrijskog otpada koji je dolazio iz fabrika duž obale.

Usled tolike zagađenosti, 1976. godine bio je zabranjen i komercijalni lov u većem delu dužine ove reke. Zahvaljujući usvojenom Zakonu o čistoj vodi 1972. godine, reka Hadson uspela je da se značajno oporavi do današnjeg dana.

Pročitajte još:

Ipak, zabrinutost i dalje postoji, a njen potpuni oporavak podržao je Luis Pju (eng. Lewis Pugh), englesko-južnoamerički plivač izdržljivosti koji će u naredne dve nedelje plivati ovom rekom.

Cilj ove akcije jeste da se podrži decenijama duga kampanja oživljavanja reke, podizanjem svesti javnosti i kreatora politika o važnosti zaštite svetskih reka, koje su pod sve većim pritiskom usled zagađenja i klimatskih promena, navodi se na sajtu UNEP-a.

Ovakve akcije izuzetno su važne, naročito u trenutku kada je jedna trećina svih reka u Aziji, Africi i Latinskoj Americi veoma zagađeno patogenima. Klimatske promene takođe imaju značajnu ulogu u njihovoj degradaciji, uzimajući u obzir suše i podatak da se oko četiri milijarde ljudi suočava sa nestašicom vode, a predviđanja su da će broj porasti na 5,7 milijardi do 2050. godine.

Podsetimo, poznati plivač i ekološki aktivista, sličnu akciju sproveo je prošle godine u oktobru, kada je zaplivao Crvenim morem, od Saudijske Arabije prema Hurgadi u Egiptu sa istim ciljem – podsticanje sveta na neophodnog očuvanja okeana.

Katarina Vuinac

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti