Požari divljaju širom Evrope, vreli talas ne posustaje

Ekstremno visoke temperature u Evropi, koje ne jenjavaju nekoliko nedelja unazad, izazvale su niz šumskih požara koji su uništili na desetine hiljada hektara šume i uzrokovali masovnu evakuaciju, javljaju svetski mediji.

Vatra se širi kroz borove šume jugozapadne Francuske, severozapadnu Španiju i sever Portugala, a gori i u Italiji i Grčkoj. Plamen je doskora buktao i između Vodica i Šibenika u Hrvatskoj, ali je 14. juna stavljen pod kontrolu, piše N1 Zagreb.

Kako javljaju francuski mediji, ove subote evakuisano je više od 12.000 ljudi, a vatra je do sada progutala preko 14.000 hektara šume.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Žerald Darmanin rekao je da će vatrenu stihiju u francuskom departmanu Žironda gasiti još tri aviona, 200 vatrogasaca i 11 teških kamiona.

Maksimalna temperatura na jugozapadu Francuske je već sredinom juna bila 43°C, a ovih dana živa u termometru dostiže 42°C.

U Španiji je prijavljeno više od 360 smrtnih slučajeva izazvanih prošlonedeljnim toplotnim talasom, a u šumskim požarima, koji besne na severozapadu zemlje, poginuo je jedan vatrogasac.

U nedelju je termometar dostigao 39°C u Madridu, 39,7°C u Sevilji, a maksimalnih 43,4° u Don Benitu kod Badahosa, piše Sud Ouest.

I Portugal je od 10. jula pogođen teškim šumskim požarima uzrokovanim toplotnim talasima. Ekstremno visoke temperature su od 7. do 13. jula izazvale 238 smrtnih slučajeva, a portugalska Vlada je 11. jula proglasila vanredno stanje, javlja XINHUA Português.

Vatrogasci se u Grčkoj bore sa požarima 50 km jugoistočno od Atine, kao i na severnoj obali Krita odakle su evakuisani stanovnici sedam sela.

Italiju je ove godine pogodila najveća suša u poslenjih sedam decenija, a šumski požari izbili su između regija Veneto i Friuli i pedesetak kilometara istočno od Rima, prenosi HRT.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti