U pet italijanskih regija proglašeno vanredno stanje zbog suše

Foto-ilustracija: Unsplash (Jonathan Korner)

Zbog suše koja je pogodila Italiju, Savet ministara proglasio je vanredno stanje u pet regiona te zemlje. Odluka će ostati na snazi do 31. decembra 2022. godine, a na raspolaganju je 36,5 miliona evra za operacije prve pomoći i obnovu mreže infrastrukture, izveštava Agronotizie.

Alarmantno stanje

U pitanju su regije Emilia Romanja, Friuli Venecia Điulia, Lombardija, Veneto i Pijemont, koje se nalaze u području sliva reke Po i istočnog dela Alpa.

Premijer Mario Drahi je obišao područje Trenta kako bi se lično informisao o katastrofi izazvanoj topljenjem glečera Marmolada.

Nova mera reguliše sredstva i ovlašćenja za vanredne situacije, intervencije spašavanja i pomoći ugroženom stanovništvu, kao i vraćanje funkcionalnosti javnih usluga i strateških mrežnih infrastruktura, konzorcijuma za melioraciju i navodnjavanje.

Neophodno poboljšanje vodne infrastrukture

U jednom od narednih zasedanja Saveta ministara biće odobrena i zakonska regulativa koja se odnosi na sprečavanje i suzbijanje suše, ali i na jačanje i adaptaciju vodne infrastrukture.

Kada regulativa bude odobrena, pristupiće imenovanju vanrednog komesara za borbu protiv ove nepogode i prevenciju koji će imati ovlašćenje da identifikuje 20 infrastrukturnih radova od nacionalnog značaja. Oni bi trebalo da se realizuju do 2024. godine.

Izvor: Agroklub

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti