Povećana vrednost građevinskih radova za gotovo 25 odsto u odnosu na prošlu godinu

Foto-ilustracija: Unsplash (Troy Mortier)

Vrednost izvedenih građevinskih radova u prvom kvartalu 2020. godine povećana je za 24,4 odsto odnosu na isti period prethodne godine, pokazuju najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku, iskazani u stalnim cenama.

Najveći rast vrednosti izvedenih građevinskih radova, 35,2 odsto, zabeležen je na tzv. ostalim građevinama, u kojoj se, između ostalog, ubraja izgradnja saobraćajne infrastrukture, cevovodi, kao i složene industrijske građevine, dok je kod zgrada zabeležen rast od 13,2 odsto.

Među projektima koji su najviše doprineli rastu građevinarstva nalaze se, pored ostalog, i veliki infrastrukturni projekti na kojima su se radovi odvijali bez prekida i u vreme vanrednog stanja, kao što su izgradnja brze pruge Beograd-Budimpešta na deonicama od Beograda do Novog Sada, izgradnja obilaznice oko Beograda, kao i izgradnja stambeno-poslovnih kompleksa u Beogradu i Novom Sadu.

U prethodnoj, 2019. godini, rast građevinarstva iznosio je 35 odsto, čime je ovaj sektor dao najveći doprinos privrednom rastu Republike Srbije.

Izvor: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti