Program „Povećanje energetske efikasnosti i korišćenja OIE“ u Hrvatskoj

Ministarstvo zaštite okoline i energetike na središnjem portalu za savetovanje sa zainteresovanom javnošću e-Savetovanja pokrenulo je savetovanje o nacrtu Uputa za prijavljivanje na Poziv na dostavu projektnih predloga „Povećanje energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama“.

Poziv se planira u okviru Specifičnog cilja 4b1 – Povećanje energetske efikasnosti i korištenja OIE u proizvodnim industrijama, Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014. – 2020.

Foto-ilustracija: Unsplash (Bert Sz)

Ukupna vrednost bespovratnih sredstva koja su na raspolaganju u okviru Poziva je 266 miliona kuna (34,6 miliona evra), pri čemu najniži iznos koji se može dodeliti pojedinačnom projektu iznosi 350 hiljada kuna (45.000 evra) dok se pojedinačnom podnosiocu zahteva, za jedan ili više projekata, može dodeliti najviše 20 miliona kuna (2,6 miliona evra).

Poziv je namenjen mikro, malim, srednjim i velikim privatnim preduzećima registrovanim za obavljanje delatnosti iz područja proizvodne industrije koja uključuju sve proizvodne i prerađivačke delatnosti u skladu s NKD-om.

Na savetovanju su potencijalnim podnosiocima zahteva objavljeni dokumenti Nacrta Uputa za podnosioce zahteva i kao prilog savetovanju i Metodologija izračuna i iskazivanja ušteda u svrhu kvalitetnije pripreme projektnih predloga.

Podnosilac zahteva po predmetnom Pozivu u postupku dodele bespovratnih sredstava može podneti maksimalno jedan projektni predlog i sa jednim podnosiocem može se sklopiti maksimalno jedan Ugovor o dodeli bespovratnih sredstava.

Financiraće se projekti koji podupiru ostvarenje energetskih ušteda kroz povećanje efikasnosti korišćenja energije u proizvodnim industrijama, omogućavajući jednake količine proizvoda korišćenjem manje količine isporučene energije i smanjenje udela konvencionalnih (fosilnih) goriva u ukupnoj potrošnji energije uvođenjem sistema za korišćenje obnovljivih izvora energije, dok prihvatljive aktivnosti uključuju pripremu dokumentacije projektnog predloga i ostale projektno–tehničke dokumentacije, sprovođenje aktivnosti energetske obnove i aktivnosti upravljanja projektom.

E-savetovanje će biti otvoreno do 15. juna 2020. godine do kad zainteresovani podnosioci zahteva imaju mogućnost postavljanja pitanja i dobijanja svih potrebnih pojašnjenja vezano za Poziv od strane Ministarstva. Objava Poziva planirana je tokom juna.

Izvor: Ministarstvo zaštite okoline i energetike Hrvatske

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti