Povećan rizik od šumskih požara – Budite savesni prilikom boravka u prirodi!

Foto: Siniša Ljubisavljević

JP „Srbijašume“ apeluje na građane da prilikom boravka u prirodi budu savesni i oprezni zato što postoji povećan rizik od pojave šumskih požara.

S obzirom na izrazito dug sušni period, kao i veoma visoke temperature vazduha za ovo doba godine, rizik od pojave šumskih požara je visok i ekstreman u celoj zemlji prema prognozi indeksa opasnosti od pojave šumskih požara RHMZ (http://www.meteoalarm.rs/latin/fwi_p.php).

Prema podacima satelitskog praćenja NASA FIRMS (Fire Information for Resource Management System), na teritoriji  Srbije je samo tokom jednog dana (24.10.2019.) zabeleženo 394 požara na otvorenom. Trenutno stanje i broj požara u našoj zemlji možete videti OVDE.

JP „Srbijašume“ moli građane da savesno i odgovorno postupaju:

– da ne lože vatru blizu šume i u šumi,

– da ne pale korov, biljni i drugi materijal na poljoprivrednim parcelama, voćnjacima i površinama blizu šume,

– da ne bacaju opuške i lako zapaljive materijale na mestima gde se može izazvati požar,

– ne ostavljaju za sobom neugašenu vatru nakon izleta u prirodi.

Takođe, podsećaju da je spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru, spaljivanje biljnih ostataka, kao i loženje otvorene vatre u šumi i na udaljenosti 200 m od ruba šume (izuzev na određenim i za to vidno obeleženim mestima), zabranjeno i kažnjivo.

U slučaju pojave požara, građani se mole da obaveste najbližu šumsku upravu ili direkciju JP „Srbijašume“ na telefon 011 711 50 27, kao i vatrogasnu službu na telefon 193.

Izvor: JP „Srbijašume“

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti