Saradnja Srbije i Italije u borbi za očuvanje ugroženih divljih vrsta

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

U periodu od 22. do 24. oktobra 2019. godine u amfiteatru Uprave carina u Beogradu, u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine Republike Srbije i Ministarstvom odbrane Republike Italije – Arma dei Carabinieri (Comando unità forestali, ambientali e agroalimentari – CUFA), organizovana je i održana trodnevna obuka namenjena jačanju kapaciteta nadležnih organa Republike Srbije za borbu protiv kriminala vezanog za ugrožene divlje vrste. Predmetna obuka je deo aktivnosti bilateralne saradnje Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije i Ministarstva zaštite životne sredine, teritorije i mora Republike Italije.

S obzirom na to da u Republici Italiji nadležnost nad kontrolom sprovođenja CITES Konvencije, evropskih i nacionalnih propisa vezanih za zaštitu i očuvanje divljih vrsta ima Ministarstvo odbrane – Arma dei Carabinieri, italijanska delegacija predvođena generalom Masimilijanom Kontijem, šefom brigade Markom Fjorijem, majorom Klaudijom Marućijem i majorom Simoneom Čekinijem, u saradnji sa rukovodiocem Grupe za sprovođenje CITES Konvencije Ministarstva zašite životne sredine, Pavlom Jovanovićem, sprovela je obuku o suzbijanju kriminala vezanog za ugrožene divlje vrste za srpsku policiju, carinu i tužilaštvo.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Obuci koju su sprovodili karabinjeri prisustvovalo je 39 javnih tužilaca i njihovih zamenika, 30 policijskih inspektora iz oblasti suzbijanja privrednog kriminala, 20 graničnih policajaca, 29 carinskih službenika iz Sektora za kontrolu primene carinskih propisa, 5 inspektora za zaštitu životne sredine i 2 predstavnika civilnog sektora.

Trodnevnoj obuci je prethodio radni sastanak koji je održan 21. oktobra 2019. godine na kom su prisustvovali predstavnici Ministarstva odbrane Republike Italije – Arma dei Carabinieri, Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova – Uprave kriminalističke policije i Uprave granične policije, Ministarstva finansija – Uprave carina i Republičkog javnog tužilaštva.

Izvor: Ministarstvo zaštite životne sredine

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti