Potpisan ugovor za izgradnju regionalne deponije u Vranju

Foto-ilustracija: Pixabay

Izgradnja regionalne sanitarne deponije u Vranju planirana je za drugu polovinu 2022. godine, a krajnji rok za završetak radova je kraj 2024. godine. Finansijske ugovore za realizaciju ovog projekta potpisali su ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Tomislav Momirović i čelni ljudi Nemačke razvojne banke KfW.

Ukupna vrednost investicija u prvoj fazi iznosi 13,3 miliona evra, navodi se u saopštenju.

Momirović je izrazio zahvalnost nemačkoj vladi na direktnoj podršci, ocenivši da će realizacijom ovog projekta, za dve do tri godine, Vranje postati, u ekološkom smislu, poput gradova u Nemačkoj ili Švajcarskoj.

On je rekao da se očekuje da od 2025. godine ekološki projekti postanu dominantni u investicionom ciklusu, istakavši da će to biti prioritet Vlade Srbije i resornog ministarstva.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković preneo je zahvalnost Vladi Srbije i KfW na realizaciji ovog projekta, koji je značajan i za taj grad i za čitav Pčinjski okrug.

Direktor KfW za Srbiju Rudiger Hartman iskazao je zadovoljstvo zbog pokretanja ovog projekta održivog razvoja u oblasti životne sredine.

On je dodao da je uspešna dugogodišnja saradnja sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i ovim gradom već na delu pokazana i da se nada njenom nastavku na novim projektima.

U okviru dugogodišnje bilateralne saradnje sa Nemačkom, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u partnerstvu sa Nemačkom razvojnom bankom KfW, sprovodi projekte izgradnje komunalne infrastrukture u oblasti vodosnabdevanja, otpadnih voda i upravljanja čvrstim otpadom.

Realizacijom ovih investicija daje se značajan doprinos održivom urbanom razvoju kroz racionalno korišćenje prirodnih resursa, unapređenju zaštite životne sredine, energetske efikasnosti i borbi protiv klimatskih promena, u skladu sa ciljevima Zelene agende za Zapadni Balkan i pregovaračkom pozicijom za Poglavlje 27, u okviru procesa pristupanja Evropskoj uniji.

Do sada je, u okviru finansijske i tehničke podrške Nemačke i KfW banke, obezbeđeno 290 miliona evra za prioritentne investicije u 35 gradova u Srbiji.

U oblasti otpadnih voda završene su investicije ili je realizacija u toku u Kruševcu, Vranju i Subotici, dok je u oblasti upravljanja komunalnim otpadom u pripremnoj fazi program za dva regiona sa centrima u Kruševcu i Vranju.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti