Potpisan Protokol o Programu razvojne saradnje Srbije i Nemačke

Foto ilustracija: Unsplash (Micheile Henderson)

Protokol o Programu razvojne saradnje za 2023 – 2024. godinu potpisali su u Berlinu predstavnici vlada Republike Srbije i Savezne Republike Nemačke, navodi se na sajtu  Ministarstva finansija.

Protokol u vrednosti 183,5 miliona evra u ime srpske delegacije potpisao je državni sekretar Ministarstva finansija Gojko Stanivuković.

„Ovaj dokument nam daje prostor za intenziviranje saradnje u oblasti održivog ekonomskog razvoja, klimatskih promena, zaštite životne sredine i energetike, dobre uprave i vladavine prava“, rekao je državni sekretar i zahvalio se Vladi Savezne Republike Nemačke na dugogodišnjoj podršci u procesu evrointegracija i sprovođenju kompleksnih i izazovnih strateških reformi u Srbiji.

Berlinski proces je, kako navodi, dao snažan doprinos reformskom putu Srbije ali i regiona. Na poslednjem Samitu održanom 3. novembra potpisana tri sporazuma u okviru slobodnog kretanja ljudi, energetske bezbednosti i zelenoj transformaciji Zapadnog Balkana.

Prema njegovim rečima Srbija ostaje potpuno posvećena procesu pristupanja Evropskoj uniji, a podrška Nemačke nije izostala u tom procesu.

„Gotovo 1.000 nemačkih firmi u Srbiji koje zapošljavaju više od 76.000 ljudi su jasan pokazatelj prisutnosti Nemačke u svim vitalnim sektorima srpske ekonomije“, rekao je državni sekretar tokom govora u Berlinu.

Pročitajte još:

Državni sekretar istakao je da je novoformirana srpska Vlada odlučna u nastavku negovanja dobrih odnosa sa Nemačkom.

Tom prilikom, izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim postignutim rezultatima u prioritetnim oblastima od obostranog interesa, sa vidljivim ekonomskim efektima.

Nemačkim partnerima izneti su podaci o ekonomskom rezultatu Srbije za ovu godinu, uz isticanje podatka da je bruto domaći proizvod u prvom kvartalu ubeležio rast od 4,3 odsto, drugom 3,9 uz usporavanje rasta u trećem od 1,1 odsto.

Stanivuković je podsetio i na jedan od najvećih ekonomskih uspeha – snižavanje stope nezaposlenosti na rekordnih 8,9 odsto, kao i održavanje nivoa javnog duga na 53,7 odsto, ispod nivoa dogovorenog u Mastrihtu od 60 odsto BDP-a.

Kako je dodao, do kraja oktobra nivo stranih direktnih investicija dostigao 3,3 milijarde evra što je, u poređenju sa istim periodom prošle godine, rast od 8,1 odsto, zaključio je.

Savezna Republika Nemačka je prvi spoljnotrgovinski partner Srbije, najveći strani investitor i najvažniji bilateralni donator. Od 2000. godine do danas uloženo je oko 2,3 milijardi evra za razvojnu saradnju.

Predstavnici nemačke delegacije predvođeni predstavnicima Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, Folkerom Elom i Hajke Ofen-Varnekeom, ukazali su na važnost zajedničkih evropskih vrednosti kao osnove za uspešnu bilateralnu saradnju i pohvalili Vladu Repulike Srbije na odličnoj saradnji.

Takođe su istakli da će i buduća pomoć nemačke razvojne politike biti usmerena ka procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji, uz intenziviranje saradnje u oblasti klimatskog delovanja.

Intenzivni bilateralni pregovori predstavnika delegacija dveju vlada, prethodili su potpisivanju Protokola, a razultirali su uspostavljanjem zajedničkog interesa za nastavak dvadesetdvogodišnjeg dijaloga o razvojnoj politici i saradnji između Vlada Republike Srbije i Savezne Republike Nemačke.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti