Akcija za klimu – ulaganja u zdraviju budućnost

Foto: NIS

Prema podacima Ujedinjenih nacija, 2019. godina bila je druga najtoplija godina od kada se vrše merenja. Globalne emisije ugljen-dioksida porasle su za skoro 50 odsto od 1990. godine. Zbog toga, u javnosti su sve češći pozivi da se aktivno radi na zaustavljanju ili usporavanju klimatskih promena

Ujedinjene nacije usvojile su 17 Ciljeva održivog razvoja koji su svojevrsni poziv na akciju za stvaranje prosperitetnijeg sveta. Među tim Ciljevima, značajan broj se odnosi na odgovoran odnos prema prirodnim resursima, dostupnost energetskih izvora, industrijske inovacije koje pomažu zaštitu životne sredine. U skladu sa tim, kompanije iz energetskog sektora sve češće su u fokusu kao industrija koja treba da pruži značajan doprinos dekarbonizaciji i smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte. Od ove industrije očekuje se da obezbedi dovoljnu količine energije koja će omogućiti održivost daljeg globalnog ekonomskog rasta, ali i da istovremeno odlučno doprinese očuvanju životne sredine. 

Najveće globalne naftne kompanije odavno su krenule u proces energetske tranzicije kojim doprinose dekarbonizaciji. Tako je Šel (Shell) najavio da planira da uloži dve do tri milijarde dolara godišnje na obnovljive izvore energije. Ova kompanija saopštila je da joj je cilj da do 2050. godine ostvari nultu emisiju štetnih gasova. Iste ciljeve ima i francuski Total koji se bavi proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora – sunca, vetra, vodenih potencijala i biomase. 

Pročitajte još:

Energetska tranzicija u Srbiji

A kakvo je stanje u Srbiji? Naša najveća naftna kompanija, NIS, već godinama sprovodi svoju energetsku tranziciju, doprinoseći time i ostvarenju Ciljeva održivog razvoja UN. Pored toga, ova kompanija je pionir u našoj zemlji kada je reč o izveštavanju o održivom razvoju. Prvi verifikovani Izveštaj u skladu sa standardima vodeće organizacije u svetu u oblasti održivog poslovanja Global Reporting Initiative (GRI), NIS je objavio još 2011. godine i od tada svake godine kompanija na transparentan način obaveštava najširu javnost o svojim poslovnim aktivnostima i društveno odgovornim programima. U izveštaju o održivom razvoju NIS prepoznaje 12 od 17 Ciljeva održivog razvoja UN čijem ostvarenju doprinosi svojim poslovanjem. 

Za NIS održivi razvoj podrazumeva ekonomski napredak uz održivo korišćenje prirodnih resursa, te aktivnosti koje pored pozitivnih biznis efekata daju i značajne rezultate po pitanju zaštite životne sredine. Tako je NIS od 2009. godine u ekološke projekte i projekte koji imaju značajne efekte na unapređenje zaštite prirode uložio oko 900 miliona evra. Jedan od primera jeste i postrojenje za Duboku preradu u Rafineriji nafte Pančevo vredno više od 300 miliona evra. Ovaj kompleks omogućio je proizvodnju većih količina tržišno najvrednijih goriva, ali je i značajno smanjio emisije sumpor dioksida, azotnih jedinjena i praškastih materija. Zahvaljujući ovom i nizu drugih ekoloških ulaganja, Rafinerija u Pančevu postala je prvo energetsko postrojenje u Srbiji koje je dobilo integrisanu IPPC dozvolu kojom se potvrđuje da su svi proizvodni procesi usklađeni sa najvišim domaćim i evropskim ekološkim standardima.

Ciljevima održivog razvoja UN kompanija NIS doprinosi i inovativnim tehnologijama. Tako je nedavno u komercijalni rad puštena TE-TO Pančevo, gasna elektrana u kojoj će se istovremeno proizvoditi toplotna i električna energija. Električna energija se distribuira u energetski sistem Srbije čime NIS dodatno doprinosi energetskoj sigurnosti države, dok se energija proizvodi iz ekološki prihvatljivijeg energenta – gasa. 

Izvor: NIS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti