NIS važan deo energetskog sektora Srbije

Foto: Vlada Republike Srbije

O realizaciji postojećih i saradnji na novim projektima u oblasti energetike razgovarali su Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a i Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energteike.

Ministarka je istakla da su definisani okviri nove energetske politike, kao i da je u toku izrada strateških dokumenata, istakavši da je sve to deo vizije o obezbeđivanju dugoročne energetske bezbednosti i nezavisnosti Srbije.

“Saglasili smo se da je NIS važan deo energetskog sektora i da je neophodna saradnja kako bi se projekti što efikasnije realizovali, jer je to u interesu naše države i građana”, istakla je ona, navodi se u saopštenju.

Kako je dodala izuzetno joj je drago što NIS ima plan za narednih nekoliko godina, da je strateški opredeljen i da se regionalno širi. 

“Želimo da vidimo realizaciju projekata, posebno kada je reč o ulaganjima u nove kapacitete koji koriste obnovljive izvore za proizvodnju energije”, rekla je Mihajlović.

Na sastanku je rečeno da je akcionim planom predviđena finalizacija projekta izgradnje TE-TO Pančevo do kraja godine, kada se očekuje i probni rad.

Tjurdenjev je, govoreći o snabdevanju gasom, rekao da se čeka novi ugovor „Srbijagasa“ i „Gasproma“ i da su pregovori u toku, poručivši da svakako neće biti problema sa snabdevanjem ovim energentom.

Tokom susreta je bilo reči i o razvoju „Petrohemije“ nakon njene privatizacije, u skladu sa novim tehnologijama, investicionim projektima u Rafineriji Pančevo, kao i o pitanju skladištenja obaveznih rezervi nafte.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti