Poslednji pozdrav šljokicama – naučnici pozivaju na potpunu zabranu

Foto-ilustracija: Unsplash (Sharon McCuthecheon)

Svetlucave šarene zvezdice na kapcima za vreme muzičkih festivala, sjajem optočene kugle na novogodišnjoj jelci i čestitke posute štrasom mnogima od nas, iz nekog neobičnog razloga, pričinjavaju radost. To je posebno izraženo dok smo mladi, očarani prelamanjem svetlosti na njima i ravnodušni prema veličini problema koji ove sitne čestice plastike uzrokuju – ili potpuno neobavešteni o njemu. Ipak, naučnike ne opisuje nijedna od navedenih karakteristika, te stoga pozivaju na potpunu zabranu šljokica.

Onima za koje su one tek blistave tačkice zbog kojih ne bi trebalo da brinemo, stručnjaci skreću pažnju da se zapravo radi o plastičnoj masi na bazi naftnih derivata. Šljokice se mogu naći u šminci, na odeći i nameštaju i još kojekude.

Kada ih bacimo u smeće ili speremo niz odvod, dospevaju u našu životnu sredinu, gde ih gutaju životinje. U najvećoj opasnosti se nalaze morska stvorenja! Na taj način, sjaj se ponovo vraća u naše živote, u mnogo manje privlačnom obliku – na tanjiru. Izazov se dodatno usložnjava njihovim ogromnim količinama i činjenicom da je za njihovu razgradnju neophodno nekoliko hiljada godina.

Prema saznanjima jednog univerziteta sa Floride, oko 150 miliona tona plastike u morima vodi poreklo od šljokica i druge mikroplastike, zbog čega su nadležni organi upozorili studente da povedu računa o njihovom korišćenju na predstojećim proslavama. „Svaki sjajni komadić koji bacite ili oduvate zarad savršene fotografije sa žurke – a reč je o milionima, ili još verovatnije milijardama, delića plastike manjim od 5 milimetara – i dalje čuči u ‘crevima’ našeg kampusa“, saopštili su i objavili da su u svim tamošnjim uzorcima vode pronašli šljokice u tragovima.

Foto-ilustracija: Unsplash (Mink Mingle)

Prosečan stanovnik Severne Amerike putem hrane unese između 39 i 52 hiljade fragmenata mikroplastike godišnje, a neimenovana studija otkrila je da oni koji konzumiraju flaširanu vodu „popiju“ dodatnih 90 hiljada. Oni koji dišu (!!!) – udahnu od 40 do 90 hiljada fragmenata.

U Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Američkim Državama već je na snazi zabrana kozmetike i sredstava za negu koji sadrže sićušne plastične perlice. Pretpostavlja se da će mere biti pooštrene, sveobuhvatnije i globalno zastupljenije.

Ipak, za sve one koji žele da ostave malo blještavila gde god da krenu (leave a little sparkle wherever you go), postoje biorazgradive alternative. Na kraju krajeva, u mom razumevanju te izreke, „blještavilo“ se odnosi na sjaj dela, a ne lika :)

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti