Popadić: Stara deponija „Vinča“ zatvorena, napravljeno novo postrojenje za preradu otpada

Foto: Beoinfo

Na crnoj tački Evrope, kako su nazivali deponiju „Vinča“, stari način odlaganja otpada odlazi u zaborav. Najavljeno je da će u oktobru početi proizvodnja toplotne i električne energije iz komunalnog otpada.

Marko Popadić, vršilac dužnosti direktora „Gradske čistoće“, rekao je za RTS da je stara deponija „Vinča“, višedecenicijski problem grada Beograda, zatvorena.

Napravljeno je, kako kaže, jedno novo savremeno postrojenje za preredu komunalnog otpada gde će se proizvoditi električna i toplotna energija.

„Pritisak na staru deponiju, koja je non-stop pravila požare, završen je i ona će, kada se pusti toplana i energana, biti potpuno sanirana“, rekao je Popadić.

Prema njegovim rečima, postoji veliki broj divljih deponija na teritoriji Beograda, pogotovu po obodima grada.

„Javno-komunalno preduzeće u saradnji sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine i Sekretarijatom za vanredne situacije, sanira te divlje deponije. U avgustu ćemo završiti ugovore koje smo potpisali za ovu godinu i očistiti preko 30 divljih deponija“, rekao je Popadić.

Pročitajte još:

Jedan od zadataka u narednom periodu jeste da se reši problem odlaganja otpada na mestima koja za to nisu dozvoljena.

„Za to postoje kazne, ali postoje i neke ideje na nivou Grada, da se uvedu dodatni vidovi kontrole, da se ta mesta obezbede kamerama koje će snimati vozila koja istovaraju otpad“, rekao je Popadić.

Istakao je da je na deponiji „Vinča“ takođe napravljeno jedno posebno odeljenje gde se prerađuje građevinski otpad.

„Mi smo i dalje u postupku u Gradu Beogradu da nađemo još dve, tri lokacije na koje bi se postavile mašine za preradu betona ili šuta koji bi kasnije mogao da se koristi za asfaltiranje puteva“, kaže on.

Inače, javno komunalno preduzeće „Gradska čistoća“ obeležava 139 godina postojanja. U Ulici Mije Kovačevića broj 4 nalazi se od 1932. godine.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti