Pomoću sistema za separaciju stajskog đubriva do energenata i mineralnog đubriva

Foto: Pokrajinska Vlada

Na Farmi muznih krava “Bajac” u Gospođincima pušten je u rad savremeni sistem za separaciju stajskog đubriva pomoću kog se proizvodi mineralno stajsko đubrivo, energenti i prostirka.

Porodica Bajac je uz pomoć subvencija od 1,7 miliona dinara, koje su dobili od Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, nabavila ovu vrednu mašinu. 

“Nabavkom separatora za stajsko đubrivo obezbediće se proizvodnja mineralnog stajskog đubriva, koje će se koristiti u povrtarstvu, ali i proizvodnja energenata i prostitke ispod krava“, kazao je Čedomir Božić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

On je posebno naglasio da se na ovaj način vodi računa o zaštiti životne sredine.

“Na raspolaganju smo imali 90 miliona dinara, što svakako nije dovoljno da se pokriju sve potrebe. Nadam se da će sledeće godine budzet za stočere, pre svega za opremanje farmi, biti bar 20 miliona dinara veći“, rekao je Božić, navodi se u saopštenju.

Predsenik Opštine Žabalj Uroš Radanović kazao je da u toj opštini ima 32.000 hekatara obradivog zemljišta.

“Ratarstvo je dominantno, ali u poslednje vreme sve više ljudi se opredeljuje za stočarstvo, jer su uvideli benefit od plasiranja krajnjeg gotovog proizvoda“, naveo je Radanović.

On je još dodao da je vizija opštine Žabalj da do 2030. godine bude ekološka opština, te da su napravljeni početni koraci u tom parvcu.

Milorad Bajac, vlasnik poljoprivrednog gazdinstva u Gospođincima, rekao je da se prevashodno bave proizvodnjom mleka, sira i drugih mlečih proizvoda. On se zahvalio Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu na podršci za nabavku sepratora za stajsko đubrivo, čime se, kako je naveo, zaokružuje ciklus u radu farme.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti