Evropska komisija održala sastanak povodom ukidanja uglja na Zapadnom Balkanu

Foto-ilustracija: Unsplash (Dominik Vanyi)

Evropska komisija, zajedno sa međunarodnim partnerima, 23. i 24. juna 2021. godine održala je godišnji sastanak „Inicijative za regione uglja u tranziciji na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini“.

Cilj događaja bio je podržati otvoren dijalog više zainteresovanih strana o postepenom ukidanju uglja i pravednoj tranziciji ka obnovljivim izvorima energije u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu*, Severnoj Makedoniji, Srbiji i Ukrajini.

Sastanak je okupio predstavnike nacionalnih i regionalnih vlasti, međunarodnih organizacija, energetskog sektora, nevladinih organizacija, akademske zajednice, preduzeća i medija.

Bila je to prilika za zainteresovane strane da razumeju glavne izazove na putu ka dekarbonizaciji energetskog sektora u regionima uglja, socijalno-ekonomski uticaj na prelazak na čistu energiju i glavne perspektive energetske tranzicije. Učesnici su mogli da otkriju mogućnosti razmene širom regiona uglja, za šta je lansiran „Program razmene za regione uglja“, i budu informisani o tome kako da učestvuju u ovim aktivnostima.

Događaj je takođe osvetlio koristi prekogranične saradnje, pozitivne primere tranzicije u drugim zemljama, kao i sinergije sa Inicijativom za regione uglja u tranziciji u Evropskoj uniji. Na kraju, na sastanku su predstavljene prezentacije i novosti Evropske komisije i međunarodnih partnera koji vode inicijativu.

* Naziv Kosovo ne prejudicira stav o statusu i u skladu sa je Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i Mišljenjem MSP-a o proglašenju nezavisnosti Kosova.

Izvor: Evropska komisija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti