Poljoprivrednici ostaju u centru Novog Sada: Nema dogovora, traži se sastanak sa Vučićem

Foto: Fejsbuk printskrin / Eko straža Novi Sad

Blokada centra Novog Sada je počela u 8 časova, a kako su kazali predstavnici poljoprivrednika trajaće – do daljeg.

Poljoprivrednici su prenoćili u Novom Sadu, a pridružili su im se i poljoprivrednici udruženja Stig iz Požarevca, a tu su i poljoprivrednici iz Nove Pazove koji im pružaju podršku. Na sastanaku u Pokrajinskoj Vladi sa predstavnicima postignut je dogovori oko samo jedne tačke, zbog čega do daljnjeg ostaju ispred Banovine.

„Obavili smo razgovor sa šefom kabineta tehničkog ministra privrede i pomerili smo se s mrtve tačke. On tvrdi da će se sutra ili prekosutra ukinuti zabrane izvoza svih primarnih porizvoda“, rekao je Mileta Slankamenac iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije.

Kako kaže, na sastanku su „zapeli“ kod dizela i subvencionisanja veštačkog đuriva gde nisu napravili nikakav pomak.

Predstavnici poljoprivrednika, kaže Slankamenac, napravili su ustupak u pogledu toga da nafta od sutra, kada očekuju dolazak premijerke, ne sme biti skuplja od 150 dinara za poljoprivredu.

„Nećemo više kalkulisati akcizu, to je maksimalna cena preko koje mi nećemo preći, a za đubrivo se još nismo ni pomerili“, dodaje.

Očekuje da će sutra biti rešena pitanja u vezi sa naftom, ali da će tu ostati dok se ne reši pitanje đubriva.

Slankamenac naglašava da i dalje insistiraju na ceni suncokreta šta će nadalje videti sa premijerkom ili u zavisnosti od toga ko će se pojaviti.

„Prvo što so dobili danas napismeno je da smo to rešili i da će se javiti za 15 dana, pa da će se videti sa premijerkom i doći za 48 sati, a onda imamo i Sinišu Malog koji je upao u celu priču i mi ne znamo hoće li on sutra doći ili ne“, ističe Slankamenac.

Na pitanje da li planiraju radikalizaciju protesta, rekli su da su već radikalizovali protest, ali i da su izašli u susret, i da će danas u poslepodnevnim časovima kao znak dobre volje pomeriti traktore tokom poslepodnevnog špica i vratiti se na protest večeras.

Ne zna se da li će do kraja biti još sastanaka sa predstavnicima vlasti, ali je naglasio da su ih prvobitno zvali na sastanak u kafić „Gondola“, u neposrednoj blizini Banovine.

Ostatak teksta možete pročitati OVDE.

Izvor: Danas

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti